PUBLICITÉ

Vitamine B9: spectaculair effect op de bloeddruk!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/10/2004 - 00h00
-A +A

Vitamine B9, of in de volksmond de zwangerschapsvitamine, zou nóg een positieve invloed hebben op de gezondheid, namelijk een verlaging van het risico van hypertensie. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: ze moet in grote hoeveelheden worden ingenomen...

PUB

Steeds meer gynaecologen adviseren vrouwen die graag een kind willen meer voedingsmiddelen met vitamine B9 of foliumzuur te eten. Deze bevinden zich ruimschoots in citrusvruchten, tomaten, planten met donkere blaadjes, zoals spinazie of sla, volkoren graanproducten of bepaalde peulgewassen. Foliumzuur is bijzonder waardevol tijdens de eerste weken van de zwangerschap (vaak wanneer mama nog niet weet dat ze een baby verwacht) voor de vorming van de hersenen van het embryo. De behoefte is echter heel groot en daarom wordt vaak aangeraden vóór en gedurende de zwangerschap een multivitaminecomplex te nemen. Een nieuwe studie geeft aan dat het aannemen van deze gezonde gewoonte ook onverwachte positieve effecten heeft op de meeste vrouwen…

Een groot staal

Een team Amerikaanse onderzoekers van de School voor de School of Public Health van de universiteit van Harvard heeft net op zijn minst verwonderlijke resultaten gepubliceerd. Gedurende 8 jaar volgden ze bijna 150.000 vrouwen, die in twee grote leeftijdsgroepen werden verdeeld: van 26 tot 46 jaar en van 43 tot 70 jaar. Het doel van deze studie was om na te gaan of foliumzuur een invloed zou kunnen hebben op de bloeddruk. Deze hypothese kwam er naar aanleiding van de erkenning van de positieve effecten van de vitamine in de eliminatie van homocysteïne (een aminozuur dat de slagaders beschadigt) en in de uitzetting van de bloedvaten. Om de twee jaar moesten de vrijwilligers een grondig klinisch onderzoek ondergaan met een meting van de arteriële bloeddruk en een zeer gedetailleerde voedingsvragenlijst met betrekking tot de dagelijkse inname van vitamine B9 (via de voeding en supplementen) invullen.

Minder druk...

In het licht van de resultaten blijkt duidelijk dat het gunstige effect van Vitamine B9 volledig onafhankelijk is van andere factoren die een invloed hebben op de bloeddruk (zout, lichaamsbeweging, obesitas…). Eenvoudig gezegd: de consumptie van vitamine B9 lijkt deels het risico van ontwikkeling van hypertensie te bepalen. En inderdaad, bij de jonge vrouwen die de grootste hoeveelheden vitamine B9 consumeren (meer 800 µg/dag, opname via de voeding en supplementen door elkaar) daalt het risico van hypertensie met 29% in vergelijking met vrouwen die weinig vitamine B9 consumeren (minder dan 200 µg/dag). Bij oudere vrouwen is de daling van het risico minder uitgesproken, maar nog steeds significant (-13%). Het effect is natuurlijk spectaculair, maar het moet worden genuanceerd. Het wordt gezien bij zeer hoge innames via de voeding (het gemiddelde van de studie lag in de buurt van 250 µg/dag), die bovendien moeilijk haalbaar zijn zonder supplementen. Dat betekent niet dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan B9 geen effect hebben op de bloeddruk, al is dat maar bescheiden, net zoals voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, calcium, kalium en magnesium. Dat is trouwens een wetenschappelijk feit: een voeding die rijk is aan groenten en magere zuivelproducten doet de bloeddruk verlagen…

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/10/2004 - 00h00 Bron: American Heart Association's 58th Annual High Blood Pressure Research Conference..
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Multiple sclerose en vitamine D Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart? Gepubliceerd op 03/02/2010 - 00h00

Hart- en vaataandoeningen komen heel veel voor, het is dan ook van het grootste belang dat de preventieve factoren in kaart worden gebracht. Uit tal van biologische en biochemische gegevens zou blijken dat de concentratie aan vitamine C in het bloed...

Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Meer artikels