Vitamine B9, of in de volksmond de zwangerschapsvitamine, zou nóg een positieve invloed hebben op de gezondheid, namelijk een verlaging van het risico van hypertensie. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: ze moet in grote hoeveelheden worden ingenomen...

Steeds meer gynaecologen adviseren vrouwen die graag een kind willen meer voedingsmiddelen met vitamine B9 of foliumzuur te eten. Deze bevinden zich ruimschoots in citrusvruchten, tomaten, planten met donkere blaadjes, zoals spinazie of sla, volkoren graanproducten of bepaalde peulgewassen. Foliumzuur is bijzonder waardevol tijdens de eerste weken van de zwangerschap (vaak wanneer mama nog niet weet dat ze een baby verwacht) voor de vorming van de hersenen van het embryo. De behoefte is echter heel groot en daarom wordt vaak aangeraden vóór en gedurende de zwangerschap een multivitaminecomplex te nemen. Een nieuwe studie geeft aan dat het aannemen van deze gezonde gewoonte ook onverwachte positieve effecten heeft op de meeste vrouwen
Een groot staal
Een team Amerikaanse onderzoekers van de School voor de School of Public Health van de universiteit van Harvard heeft net op zijn minst verwonderlijke resultaten gepubliceerd. Gedurende 8 jaar volgden ze bijna 150.000 vrouwen, die in twee grote leeftijdsgroepen werden verdeeld: van 26 tot 46 jaar en van 43 tot 70 jaar. Het doel van deze studie was om na te gaan of foliumzuur een invloed zou kunnen hebben op de bloeddruk. Deze hypothese kwam er naar aanleiding van de erkenning van de positieve effecten van de vitamine in de eliminatie van homocysteïne (een aminozuur dat de slagaders beschadigt) en in de uitzetting van de bloedvaten. Om de twee jaar moesten de vrijwilligers een grondig klinisch onderzoek ondergaan met een meting van de arteriële bloeddruk en een zeer gedetailleerde voedingsvragenlijst met betrekking tot de dagelijkse inname van vitamine B9 (via de voeding en supplementen) invullen.
Minder druk...
In het licht van de resultaten blijkt duidelijk dat het gunstige effect van Vitamine B9 volledig onafhankelijk is van andere factoren die een invloed hebben op de bloeddruk (zout, lichaamsbeweging, obesitas ). Eenvoudig gezegd: de consumptie van vitamine B9 lijkt deels het risico van ontwikkeling van hypertensie te bepalen. En inderdaad, bij de jonge vrouwen die de grootste hoeveelheden vitamine B9 consumeren (meer 800 µg/dag, opname via de voeding en supplementen door elkaar) daalt het risico van hypertensie met 29% in vergelijking met vrouwen die weinig vitamine B9 consumeren (minder dan 200 µg/dag). Bij oudere vrouwen is de daling van het risico minder uitgesproken, maar nog steeds significant (-13%). Het effect is natuurlijk spectaculair, maar het moet worden genuanceerd. Het wordt gezien bij zeer hoge innames via de voeding (het gemiddelde van de studie lag in de buurt van 250 µg/dag), die bovendien moeilijk haalbaar zijn zonder supplementen. Dat betekent niet dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan B9 geen effect hebben op de bloeddruk, al is dat maar bescheiden, net zoals voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, calcium, kalium en magnesium. Dat is trouwens een wetenschappelijk feit: een voeding die rijk is aan groenten en magere zuivelproducten doet de bloeddruk verlagen
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!