PUBLICITÉ

Vitamine B zou maculadegeneratie op latere leeftijd tegengaan

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 09/08/2012 - 16h19
-A +A

Als we een recente studie mogen geloven, zouden we het risico op ontwikkeling van ouderdomsmaculadegeneratie (OMD) kunnen verminderen en zelfs de ernst ervan beperken. Het geheim: een cocktail van vitamines B.

PUB

Vitamine B beschermt ons tegen OMD

Onderzoeken van het team van professor William Christen tonen aan dat vitamine B eigenschappen bezit die voor onze ogen interessant zouden zijn. De vitamine zou namelijk beschermen tegen ouderdomsmaculadegeneratie (OMD). In het kader van de onderzoeken kregen 5200 vrouwen van meer dan 40 jaar en die geen enkele oogaandoening hadden ofwel een behandeling voorgeschreven op basis van vitamine B6, B12 en foliumzuur ofwel een behandeling met placebo's zonder enige actieve stof.

Risico op OMD met 34% verminderd

Na 7 jaar stelden de onderzoekers in de groep die regelmatig vitamines B gekregen had 55 nieuwe gevallen van OMD vast. In de placebogroep waren dat er 82. Ze besloten daaruit dat met de cocktail van vitamines het risico op ontwikkeling van OMD met 34% verminderd kon worden.

Maar behalve een daling van het risico heeft vitamine B ook een effect op de ernst van de aandoening. Artsen stelden vast dat het risico om de zwaarste vorm van de ziekte te krijgen met 41% daalde bij inname van vitamine B. Het gunstige effect van een regelmatige inname van vitamines B zou twee jaar na het begin van de behandeling te voelen zijn.

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 16/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 09/08/2012 - 16h19

Christen, W. Archives of Internal Medicine, februari 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel vitamine A veroorzaakt fracturen Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Regelmatige inname van te grote hoeveelheden vitamine A (retinol) zou het risico op heupfracturen bij gemenopauzeerde vrouwen verhogen. We moeten dan ook de hoeveelheid retinol in vitaminepreparaten en voedingssupplementen eens onder de loep nemen.

Welke levensmiddelen zijn goed voor de ogen? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Onze voeding beïnvloedt ook ons gezichtsvermogen. Omega 3, vitamines, pigmenten en andere antioxidanten zijn voedingsstoffen die de goede werking van onze oogcellen waarborgen. Waar zitten ze in en wat moeten we eten om goed te zien?

Wat weet u van vitamines? Geüpdatet op 29/11/2004 - 00h00

Het is aan te raden om elke dag minstens vijf porties groenten en fruit te eten. Ze bevatten niet alleen veel vezels, maar zijn ook rijk aan de vitamines en mineralen die we nodig hebben voor onze groei, de werking van onze organen, onze voortplantin...

OMD: sommige behandelingen zijn peperduur Geüpdatet op 03/09/2013 - 17h14

OMD of ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie is een ziekte die het netvlies aantast. Het aantal gevallen blijft maar stijgen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de veroudering van de bevolking. De aandoening is nog altijd niet te genezen. Er...

Meer artikels