PUBLICITÉ

Vispedicure: niet echt aan te bevelen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 16h32
-A +A

Voetverzorging door vissen?
Het klinkt grappig en tof en volgens sommigen is het goed voor de huid.

Maar de werkelijkheid is minder rooskleurig. Bacteriën, schimmels, infecties, enz… Vispedicure houdt heel reële gevaren in, terwijl er van de voordelen niet veel aan is.

PUB

Vispedicure: vergeet de gezondheidstroeven

U weet allicht hoe vispedicure werkt: u dompelt uw voeten onder in een aquarium of bad waarin vissen zitten, garra rufa meer bepaald.

Garra hoe?

Deze kleine visjes (ze zijn maar enkele centimeters groot) hebben geen tanden. Ze voelen zich goed in warm water en worden onder meer gebruikt in kuuroorden in Turkije. Eeuwen geleden al ontdekte men er dat de vissen graag de dode huid van de zwemmers en badgasten afknabbelden om er zich mee te voeden.

Het idee om die natuurlijke trend te gebruiken in de pedicure kwam bij ons op rond het jaar 2000. Sommige mensen voerden aan dat bepaalde huidziekten - zoals psoriasis - erdoor zouden verbeteren, omdat tijdens de ‘behandeling’ huidcellen worden verwijderd zonder dat de huid voor de rest wordt beschadigd.

Er zijn inderdaad ook studies die op enige werkzaamheid lijken te wijzen, maar de vissen zijn altijd getest in combinatie met andere therapieën - nooit voor deze behandeling alleen dus - en ook altijd in een context van een stressloos wellnessverblijf. Conclusies trekken blijft dus moeilijk.

De gevaren zijn daarentegen overduidelijk.

  • Een huid die beschadigd is - bijvoorbeeld door eczeem - wordt makkelijker gekoloniseerd door bacteriën.

  • En een verzwakte weerstand - dat is het geval bij mensen die een basisbehandeling volgen voor psoriasis -  vergroot nog eens het risico.

Wat zijn de risico’s van vispedicure?

Het grootste probleem is dat u uw voeten minutenlang laat weken in water dat meer dan 25°C warm moet zijn, want de vissen voelen zich pas bij die temperatuur goed. Maar 25°C of meer is net ook de temperatuur waarin heel veel bacteriën zich goed voelen. En als uw huid door het water week wordt, kunnen er bacteriën en zelfs virussen binnendringen - zeker als ze door wondjes of ziektes minder resistent is.

Normaal verwonden garra rufa nooit zelf de huid. Maar sommige centra gebruiken geen garra rufa, maar jonge vissen van andere soorten die wel tanden krijgen als ze wat ouder worden. Dan is er ook kans op verwondingen.

Soms is de huid trouwens al voor de pedicure gewond, bijvoorbeeld door slecht zittende schoenen, door het scheren van de benen, enz.

Sommige mensen waarschuwen ook voor het risico op overdracht van gevaarlijke virussen, zoals het aidsvirus en hepatitis B-virus. Dat is gelukkig weinig waarschijnlijk, omdat het bloed van een klant - als die toevallig bloedt - onmiddellijk verdund zou worden.

Veel aannemelijker is dat er mogelijk bacteriën worden overgedragen op de klanten. Die kunnen van de vissen komen, van het water zelf of van andere klanten en kunnen - vaak ernstige - huidinfecties veroorzaken.

Vispedicures kunnen tot slot, net zoals alle activiteiten die met blote voeten gebeuren, via de grond schimmels of wratten van de ene patiënt naar de andere overbrengen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/07/2014 - 16h32

Publication du Conseil Supérieur de la Santé n°8773 : Fish pédicure – ichtyothérapie ; 6 maart 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeten: wie loopt welk risico? Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

De voeten moeten elke stap opvangen en bij joggers zijn dat er nog meer dan bij niet-joggers. Welke risico's lopen de voeten bij het opvangen van al die schokken? Wat zijn de gevaren en wat zijn de oplossingen?

Meer artikels