Viscerale leishmaniose is een parasitaire ziekte die vaak voorkomt in tropische en mediterrane streken, zoals het zuiden van Frankrijk. Elk jaar worden wereldwijd 500.000 nieuwe gevallen vastgesteld. De ziekte wordt met name via honden aan de mens - vaak kinderen - overgedragen. Nu werd met succes een vaccin voor honden getest.

De boosdoener is een protozoön met zweepdraad, Leishmania, die via een steek van een hematofage langpootmug, een zandvliegje of een piepkleine nachtmug wordt overgedragen. Het protozoön veroorzaakt een ziekte, leishmaniose, bij mensen en honden. Zo kan de mens naast een rechtstreekse besmetting door muggen de ziekte ook oplopen door contact met honden, soms zelfs de hond van het eigen gezin.
Als de ziekte niet wordt behandeld, is ze snel dodelijk. Ze uit zich progressief en kondigt zich aan met eerder vage tekenen: koorts, vermagering, verzwakking, bleke teint, ademtekort. De lever en de milt worden groter. Er verschijnen grote klieren in de nek en de oksels. De patiënt heeft diarree en in een gevorderd stadium van de ziekte vormen zich donkere vlekken op de huid. Uit een bloedonderzoek blijkt een daling van de rode en witte bloedlichaampjes en de plaatjes. Een ruggenmergpunctie of leverpunctie kunnen de parasiet identificeren en verwarring met acute leukemie uitsluiten.
De behandeling bij de mens is doeltreffend, maar werkt niet bij honden, die besmet blijven en moeten worden afgemaakt.
Nu werd een nieuw vaccin voor honden ontwikkeld. Het vaccin werd met succes getest en zou honden 100% en duurzaam tegen deze ziekte beschermen. Qua preventie is dit resultaat uiterst interessant, want hierdoor daalt de besmetting van het protozoön via de hond naar de mens. Deze onderzoeken bieden ook nieuwe denkpistes voor de uitwerking van een eventueel vaccin voor mensen.
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !