Iedereen weet dat vis goed is voor de gezondheid en dat we meer vis zouden moeten eten om ons beter te voelen. En toch slagen we er niet in om (gemiddeld) tweemaal per week vis te eten, zoals de artsen het zouden willen. Enkele tips…

Hoe kiest u vis?
Voordat u vis op uw bord krijgt, moet u eerst naar de winkel en een keuze maken: welke vis wordt het deze keer? Het antwoord is wellicht afhankelijk van de criteria die u hanteert…
De prijs
Laten we eerlijk zijn, vis is algemeen gezien niet goedkoop. Als u een beetje uitkijkt, vindt u bijvoorbeeld wel pangasius, wijting of schelvis rond de 10 euro per kilo. Kleine vissen, zoals sardines en makreel, zijn nog goedkoper, maar dan moet u wel afzien van de filets die zeer gemakkelijk klaar te maken zijn. Tot slot zijn mosselen een goedkoop alternatief, dat gedeeltelijk dezelfde gezonde eigenschappen biedt als vis.
Het milieu
Wie vis zegt, zegt ook vaak milieugebonden dilemma's. Moet u de voorkeur geven aan vis uit kwekerijen, die vaak schadelijk zijn voor het milieu, of aan 'wilde' vis, waardoor steeds minder vis voorhanden is in onze zeeën? Hierover kan gediscussieerd worden… De zogenaamde biologische vis is tegenwoordig steeds vaker te vinden in de supermarkten, een pluspunt alleszins, maar niet goedkoop. Het kan nuttig zijn te weten dat het vangen van kleine vissen een kleinere impact heeft op het milieu dan het vangen van grote vissen, zoals tonijn of zalm.
De gezondheid
Dit is het gemakkelijkste criterium om rekening mee te houden, aangezien alle vissoorten min of meer gelijk zijn wat hun heilzame werking voor onze gezondheid betreft. We kunnen aanvullend nog vermelden dat
- grote roofvissen (tonijn, zalm, enz.) 'rijker' zijn aan kwik: u doet er dus goed aan er niet te veel van te eten. Toch heeft een recente studie aangetoond dat zelfs de grootste liefhebbers van deze vissen geen zorgwekkend kwikgehalte in hun lichaam hebben.
- 'wilde' vissen meer goede vetten bevatten dan gekweekte vissen.
De gastronomische eigenschappen
Wat de gastronomische kwaliteiten betreft, zijn in de natuur alle smaken aanwezig. Hebt u niet de gewoonte om regelmatig vis te eten, aarzel dan niet om raad te vragen aan uw vishandelaar. De smaak en de textuur van de verschillende vissoorten zijn veel meer gevarieerd dan de meeste mensen denken.
De gemakkelijkheidsoplossingen
Conserven en diepvriesproducten zijn voor vis vaak verleidelijk omdat ze gemakkelijk te bereiden zijn. Gelukkig zijn hun positieve eigenschappen voor de gezondheid vergelijkbaar met die van verse vis. Als deze oplossing u het beste past, mag u niet aarzelen om er gebruik van te maken. Vergeet echter niet om bij gelegenheid eens toe te geven aan een vorm van culinaire nieuwsgierigheid…
Emmanuelle Jumeaucourt, "Les incroyables vertus du poisson" (De ongelooflijke positieve eigenschappen van vis), uitg. Jouvence.