PUBLICITÉ

Vis is goed voor het hart

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00
-A +A

De omega-3-vetzuren die voorkomen in vette vis, zoals sardienen, makreel en tonijn, beschermen het hart. Ze verkleinen het risico op plotse dood of hartstilstand bij gezonde mannen en beschermen mannen die reeds een hartinfarct hebben gehad.

PUB

De voeding speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Zo hebben meerdere studies aangetoond dat polyonverzadigde omega-3-vetzuren het hart beschermen. Twee nieuwe studies tonen nu aan dat het gebruik van vette vis, die veel omega-3-vetzuren bevat, het risico op plotse dood door hartstilstand verkleint.

Waarvoor dienen omega-3-vetzuren?

Omega-3-vetzuren zijn vetzuren die onder meer worden gebruikt bij de samenstelling van celmembranen. Ons lichaam kan ze niet synthetiseren en ze moeten dus met de voeding worden aangevoerd. We spreken daarom van essentiële vetzuren. Vette vis, zoals makreel, haring, zalm, ansjovis, tonijn, sardienen, poon en heilbot, en schaaldieren, zoals garnalen en kreeft, bevatten veel omega-3-vetzuren. Het lichaam kan omega-3-vetzuren synthetiseren uitgaande van andere vetzuren in plantaardige oliën, noten en granen.

Mannen lopen 80% minder risico op plotse dood

Een Amerikaanse studie, uitgevoerd bij bijna 300 mannen zonder enige hart- en vaatziekte, toont aan dat de bloedspiegels van omega-3-vetzuren sterk correleren met de incidentie van plotse dood door hartstilstand. Mensen die minstens tweemaal per week vis aten, hadden een hoge bloedspiegel van omega-3-vetzuren en liepen 81% minder risico op plotse dood.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00 Albert C., New England Journal of Medicine, april 2002; Volume 346, N°15: 1113-1118. Marchioli R., Circulation april 2002; Vol. 105, in druk.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

De kracht van omega-3 vetzuren Gepubliceerd op 17/06/2014 - 11h42

Er worden heel wat troeven toegeschreven aan omega-3 vetzuren. Maar wat ze nu precies doen, is niet altijd even duidelijk. Het boek van dr. Michel de Lorgeril brengt meer duidelijkheid en biedt concrete toepassingen van omega-3 vetzuren in het dagdag...

Meer artikels