PUBLICITÉ

Vis en zwangerschap, het mag!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 31/07/2007 - 00h00
-A +A

In 2004 vestigden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de aandacht van zwangere vrouwen op het risico van een aanzienlijke consumptie van vis en zeevruchten voor hun baby. Dat risico wordt nu gerelativeerd.

PUB

Het belang van vis en andere producten uit de zee voor baby's schuilt in de aanvoer van omega-3 vetzuren, meer bepaald DHA dat in grote hoeveelheden in vette vissoorten zit (makreel, zalm, haring, tonijn, sardines, enz.) en erg belangrijk is voor de neurologische en cognitieve ontwikkeling van de foetus.

Ondanks die positieve feiten raadden de Amerikaanse autoriteiten inzake volksgezondheid in 2004 zwangere vrouwen aan om de consumptie van vis en zeevruchten te beperken tot 340 gram per week. Het doel? Het risico vermijden dat de foetus blootgesteld wordt aan bepaalde neurotoxische bestanddelen (bijvoorbeeld methylkwik) die via milieuvervuiling in zee en oceaan terechtkomen.

Vis en zeevruchten kunnen in theorie een negatief effect hebben op de neurologische ontwikkeling van het ongeboren kindje. Maar nieuwe onderzoeksgegevens spreken de dubbelzinnige positie tegen.

Is Britse vis anders?

Britse wetenschappers onderzochten onlangs de invloed van de consumptie van vis en zeevruchten van zwangere vrouwen op de ontwikkeling van de foetus. Voor de studie werden 11875 zwangere vrouwen en hun kind (tot de leeftijd van acht jaar) gevolgd.

Een voedingsenquête werd afgenomen na 32 weken zwangerschap en de moeders vulden ook een vragenlijst in over de ontwikkeling en het gedrag van hun kind op de leeftijd van 6, 18, 30, 42 en 81 maanden. Tenslotte werd het intelligentiequotiënt van de kinderen gemeten op de leeftijd van acht jaar.

De vis en zeevruchten consumptie van de onderzochte moeders bedroeg gemiddeld 235 gram per week. Meer dan tien procent (12%) van de vrouwen at geen vis, 65% at minder dan 340 gram per week en 23% meer dan 340 gram per week.

Amerikaanse normen niet gerechtvaardigd

Na een statistische aanpassing van de studieresultaten stelden de onderzoekers vast dat het risico op onvoldoende neurologische en cognitieve ontwikkeling bij kindjes van moeders die minder dan 340 gram vis per week bedraagt groter dan bij kindjes van moeders die meer dan 340 gram vis per week consumeren.

De studie stuit niet op het schadelijk effect op kindjes van een visconsumptie van meer dan 340 gram per week door de moeder tijdens de zwangerschap. Integendeel. Een consumptie die groter is dan 340 gram per week blijkt gunstig te zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de ongeboren kindjes.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 31/07/2007 - 00h00 Bron: Hibbeln J.R. et al. Lancet 2007; 369: 578 - 85
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Roken en foetussen : opgelet voor hun hartjes! Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Roken tijdens de zwangerschap houdt onmiddellijke risico's in: miskraam, placentascheur, te vroeg bevallen, een baby met ondergewicht, … Op langere termijn kunnen deze negatieve gevolgen ook een weerslag hebben op de intellectuele ontwikkeling en de...

Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

Meer artikels