PUBLICITÉ

Viruspneumonie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Een pneumonie is een longontsteking; veroorzaakt door infectieuze agentia (bacteriën, virussen, protozoa, schimmels en andere micro-organismen) of door niet-infectieuze agentia. Dit type longontsteking wordt veroorzaakt door een virus, waarvan de belangrijkste zijn:
- adenovirus;
- myxovirus;
- cytomegalovirus;
- RS-virus;
- influenzavirussen;
- para-influenzavirussen.
Kenmerkend voor een viruspneumonie is het verrassend snelle verloop bij een aanvankelijk zich onschuldig voordoende virale infectie van de bovenste luchtwegen. Binnen een etmaal treedt progressieve kortademigheid op, evenals hoesten en het opgeven van bloederig sputum. De patiënt is angstig en onrustig.
De behandeling bestaat uit zuurstof, corticosteroïden, antibiotica, anticoagulantia.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meningitis: dringend te diagnosticeren en te behandelen! Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Meningitis (hersenvliesontsteking) is meestal van infectieuze oorsprong. In ongeveer 75 % van de gevallen is ze viraal, en meestal is ze goedaardig. Bacteriële meningitis daarentegen is zeer ernstig. Vandaar dat iedereen met een meningitissyndroom dr...

Aids en hepatitis C: een gevaarlijke link Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Volgens een studie van het Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS) lopen mensen die drager zijn zowel van het aidsvirus als van het hepatitis C-virus een groot gevaar: de HIV-infectie verergert de hepatitis C in hoge mate.

Maag-darmontsteking of buikgriep? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h06

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus , maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus . Wat in de volksmond buikgriep heet, is meestal een virale maag-darmontsteking.

Meer artikels