PUBLICITÉ

Vijf vragen over borstprothesen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2009 - 00h00
-A +A

Borstprothesen dienen niet alleen om de grootte van de borsten te veranderen. Nu de overlevingskansen na borstkanker gestegen zijn, vermeerdert ook het aantal vrouwen die na een mammectomie borstprothesen nodig hebben. U vindt hieronder nuttige en praktische informatie die heel wat vrouwen zal kunnen helpen.

PUB

Wat is een borstprothese?


Een borstprothese dient voor de reconstructie van een borst of om de symmetrie te herstellen van de boezem na een borstamputatie. Naast het esthetische aspect, kan de prothese helpen om schouderpijn te verzachten, om een slechte houding te corrigeren, enz. Een implantaat of borstprothese bestaat uit een omslag van siliconrubber die gevuld is met fysiologisch serum of siliconengel. De omslag kan glad zijn, of ruw om het risico op vorming van een kapsel rond het implantaat te beperken.
Het implantaat kan vooraf gevuld zijn (het volume wordt dan door de fabrikant bepaald) of kan opblaasbaar zijn. Men noemt 'expander' een prothese die leeg wordt ingebracht en die daarna geleidelijk door de chirurg wordt opgevuld om de huid zo te spannen dat het gewenste volume wordt bereikt. Na enkele weken wordt de expander vervangen door een definitieve prothese.

Silicone of fysiologisch serum?


Tegenwoordig zijn in Frankrijk alleen fysiologisch serum en siliconengel toegelaten. Siliconengel, dat geen allergische reacties veroorzaakt en bewegingloos is, wordt reeds gebruikt sinds 1950. Met siliconengel vooraf gevulde prothesen werden ervan verdacht bij sommige mensen de oorzaak te zijn geweest van auto-immuunziekten. Op dit ogenblik kan nochtans geen enkel wetenschappelijk bewijs die stelling bevestigen. Daarom heeft Frankrijk in januari 2001 de prothesen met siliconengel opnieuw toegelaten.
Uiteindelijk is geen enkel implantaat beter dan een ander, omdat alle implantaten, zoals elk medisch materiaal trouwens, onderworpen zijn aan strenge fabricatienormen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2009 - 00h00 "Guide pratique du cancer du sein" (Praktische gids van borstkanker), tome I, Paris et Région parisienne, Anne de Peyre et Pierre Hyppolite Senlis.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstimplantaat: geen risico van borstkanker! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Borstimplantaten die, bijvoorbeeld na borstkanker, bij plastische of herstellende ingrepen worden gebruikt, werden in ere hersteld nadat ze ervan beschuldigd werden bepaalde ziekten in de hand te werken. Er bleef wat twijfel bestaan over het risico v...

Meer artikels