PUBLICITÉ

Vijf vragen om eetstoornissen op te sporen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 29/10/2002 - 00h00
-A +A

Er werd een vragenlijst bestaande uit vijf vragen opgesteld waarmee de huisarts eetstoornissen, zoals boulimie (of vraatzucht) en anorexie (of gebrek aan eetlust) kan opsporen. Het is een korte, eenvoudige, gemakkelijk te onthouden lijst waarmee patiënten gemakkelijker worden opgespoord en dus worden behandeld.

PUB

Deze vragenlijst, SCOFF genaamd, is een eenvoudig en doeltreffend instrument om eetstoornissen op te sporen. De vragenlijst werd eerst gevalideerd bij ziekenhuispatiënten, daarna bij studenten en nu ook in de huisartsgeneeskunde.

Vijf vragen

  • Hebt u zichzelf al doen braken omdat u zich met een 'volle maag' niet goed voelt?
  • Vreest u dat u geen controle meer heeft op de hoeveelheid die u eet?
  • Bent u meer dan 6 kg vermagerd in minder dan 3 maanden tijd?
  • Denkt u dat u te dik bent, terwijl anderen vinden dat u te mager bent?
  • Zou u zeggen dat voedsel een belangrijke plaats inneemt in uw leven?
Als op twee of meer vragen een positief antwoord wordt gegeven, is er sprake van een eetstoornis en moet een passende behandeling worden ingesteld.
De vragenlijst werd uitgetest bij vrouwen: in die groep kon 85% van de eetstoornissen, zowel boulimie als anorexie, worden opgespoord.

Stoornissen: zeer ernstig nemen en snel behandelen

De adolescentie is een zeer bijzondere periode in het leven: het ogenblik waarop de jongere zijn kindertijd achter zich laat en binnentreedt in de wereld van de volwassenen. In die periode kunnen allerlei stoornissen optreden waaronder eetstoornissen:

  • anorexie (gebrek aan eetlust),
  • boulimie (vraatzucht).
Deze twee tegengestelde stoornissen getuigen van een zich slecht voelen, problemen van psychologische aard die au sérieux genomen en snel behandeld moeten worden.Anorexie en boulimie komen hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend voor bij meisjes. De stoornissen treden over het algemeen op in de adolescentie, als het jonge meisje haar seksualiteit ontdekt en als ze op affectief en sociaal vlak autonoom wordt. De eetstoornissen getuigen van psychologische problemen, en dat moet worden onderscheiden van de inspanningen die een adolescent levert om gewicht te verliezen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 29/10/2002 - 00h00 Luck A.J. et coll., The SCOFF questionnaire and clinical interview for eating disorders in general practice: comparative study, BMJ, 325: 755-6, 5 oktober 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boulimie en anorexie: ook slecht voor de tanden Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h59

De gevolgen van anorexie en boulimie zijn soms zo ernstig dat ze secundaire complicaties, zoals mond - en tandaandoeningen , maskeren. Te weinig of te veel eten werkt zuuraanvallen op de tanden en cariës in de hand. Daarom moeten de patiënten regelma...

Anorexia: follow-up is een noodzaak Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Een recente Amerikaanse studie toont aan dat patiënten met anorexie die bijkomen tijdens een verblijf in een psychiatrische instelling, de neiging hebben om na die opname te hervallen en hun oude voedingsgewoonten weer opnemen.

Boulimie, meer dan een eetstoornis Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Boulimie is een eetstoornis die voorkomt bij 2% van alle vrouwen en bij 4 à 8 % van alle vrouwelijke studenten. De ziekte krijgt veel aandacht in de media, ook omdat het ideaal van de hyperslanke vrouw dat zowat overal te zien is steeds vaker onder v...

Meer artikels