PUBLICITÉ

Vijf regels tegen constipatie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 09/06/2017 - 09h06
-A +A

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben.

Onze voeding en levensstijl spelen vaak een belangrijke rol.

PUB

Wanneer kan men spreken van constipatie?

Een normale stoelgang is tussen drie keer per dag en een keer om de drie dagen. Er is echter sprake van constipatie als een persoon minder dan drie keer per week stoelgang maakt. Dit is echter een arbitraire definitie. We merken op dat constipatie bij kinderen wordt omschreven als stoelgang die te hard en/of te weinig frequent is.

Meestal ligt de oorzaak in de voeding

Constipatie wijst zelden op een onderliggende ziekte of een letsel van het spijsverteringskanaal. Deze pistes moeten in geval van een plots optreden van de constipatie of andere symptomen echter wel worden onderzocht. Bij volwassenen is het probleem meestal te wijten aan een slecht aangepaste voeding en aan de levensstijl: een hoog ritme, drukke agenda, zittend leven enz. Bijgevolg zijn hygiënische en dieetaanpassingen meestal voldoende.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 18/04/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 09/06/2017 - 09h06

Nutrinews nr. 164, maart 2006, Centre de recherche et d'informations nutritionnelles (Cerin).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Eet meer vezels! Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Voedingsvezels hebben heel wat troeven. Ze verbeteren de intestinale transit, verhogen het verzadigingsgevoel, spelen een rol bij de preventie van bepaalde kankers en hebben een positief effect op de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, diabe...

Last van constipatie? Laat er uw leven niet door vergallen! Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h13

Iedereen heeft wel eens last van winderigheid of luie darmen. Het zijn op zich onschuldige ongemakken, maar ze kunnen best wel hinderlijk zijn en zelfs leiden tot complicaties. Het is dus belangrijk om een geschikte oplossing te vinden voor constipat...

Plassen in bed: een probleem van constipatie? Gepubliceerd op 18/06/2012 - 15h55

Sommige oorzaken van bedplassen na het zindelijk worden zijn bekend: een te actieve blaas, een hormonaal probleem, moeilijk wakker worden van het kind, enz. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ook constipatie aan de basis kan liggen van bedplassen .

Ontlasting: hoe vaak is ideaal? Geüpdatet op 30/09/2013 - 09h33

Een evenwichtige transit is belangrijk, dat weten we allemaal. Al was het maar voor ons comfort. Maar wat moeten we verstaan onder evenwichtige transit? Wat is de 'norm' voor het aantal keren dat we naar het toilet moeten?

Meer artikels