PUBLICITÉ

Vijf oefeningen om zich na het werk te ontspannen

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

Na de files, de professionele geschillen of uitputtend werk wil men thuis al die stress van zich afschudden. Trek dus een kwartiertje uit voor enkele ontspannende oefeningen en u zult dan meer kunnen genieten van uw avond.

PUB

"Die kleine oefeningen maken u niet lusteloos, integendeel, ze geven u energie", verklaart Alain Héril, relaxoloog. "U verliest geen tijd, u wint tijd, want u zult zich daarna actiever voelen.' Vijf oefeningen die u als de gesmeerde bliksem moet proberen.

  • Bevrijd uw lichaamBH, kousen, te smalle rok, das, te nauw kostuum... ballast. Doe alles wat het lichaam samendrukt, uit en geef het lichaam zijn vrijheid terug. Doe alles uit wat uw ademhaling kan belemmeren.
  • AdemAdem diep met uw buik. Leg daarvoor uw hand op de buik. De buik moet bij elke ademhaling omhoog komen. Blaas de lucht goed uit. 'De mensen zijn geneigd veel lucht in te ademen en vrij vlug uit te ademen', verklaart Alain Héril. 'U moet twee tellen nemen om in te ademen en acht tellen om uit te ademen.'
  • Sluit het beeld afSluit de ogen. '90% van de informatie is visuele informatie. Als die informatie wordt afgebroken, kunnen de hersenen herleven', signaleert de relaxoloog.
  • Denk positiefGa liggen en denk aan iets aangenaams, geen censuur, niemand zal zien wat er in uw hoofd omgaat. Verjaag negatieve beelden. U kunt een positieve balans van de dag opmaken: valoriseer de stimulerende momenten, al was het maar de herinnering aan een glimlach. 'Zodra men aan iets aangenaams denkt, scheidt men endomorfines, 'genotshormonen', af', vervolgt Alain Héril.
  • Rek u uitDe stress van de dag heeft de spieren aangespannen. U moet ze dus uitrekken. Steek uw armen in de lucht, maak u groter...
Veel studies hebben aangetoond dat stress nadelige effecten heeft op de gezondheid. U moet dan ook de stress bestrijden zodra u thuiskomt. Ook op de bedrijven zelf worden maatregelen genomen om stress op het werk te voorkomen en om situaties die stress kunnen veroorzaken, te bestrijden. Zo behandelen de nieuwe algemene reglementen over arbeidsbescherming stresserende situaties ten gevolge van ongewenste intimiteiten en pesten op het werk (mobbing) op voet van gelijkheid.Door de werkdag te organiseren, kan men reeds heel wat overbodige stress vermijden. Door die eenvoudige regels na te leven, bent u reeds goed gewapend om een bevredigend beroepsleven te leiden.
Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 19/11/2002 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weet u hoe u moet ademen via de buik? Geüpdatet op 21/10/2008 - 00h00

We ademen natuurlijk dankzij onze longen! Maar we vergeten te vaak dat bij de ademhaling heel wat spieren komen kijken. Een van die spieren is het middenrif, en dat kan ook door de buik aan het werken worden gezet. En net v ia de buik ademhalen heeft...

Meer artikels