PUBLICITÉ

Vijf oefeningen om uw nekspieren te versterken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/02/2016 - 22h40
-A +A

Hebt u gevoelige nekwervels? Veroorzaken uw nek of uw schouders soms ongemakken of zelfs pijn? Dan is het misschien tijd om de spieren van uw nekstreek te versterken. Hieronder vindt u 5 oefeningen specifiek voor de nekspieren. Doe ze verschillende keren per week.

PUB

Zwakke nek versterken

Hebt u af en toe last van uw nek? Bepaalde houdingen, bewegingen en activiteiten zoals op de pc werken kunnen leiden tot stijfheid, hinder, en soms zelfs pijn in de nek en de schouders. Met een aantal simpele oefeningen die de spieren rond uw nekwervels versterken, kunt u komaf maken met deze ongemakken.
Let wel, de hier voorgestelde oefeningen zijn alleen bedoeld om de spanningen in de hoge rug te verminderen. Voor stijfheid in de nek en andere artroseproblemen die schade kunnen veroorzaken aan de nekwervels moet u naar een arts of een kinesitherapeut.

Neem rustig de tijd om de oefeningen te doen. Mijd vooral snelle bewegingen en bruusk drukken. Vergroot de kracht van de druk lichtjes en heel geleidelijk aan zodat u meer weerstand moet bieden. U kunt ook het aantal drukmomenten opvoeren van 20 naar 50.
Doe de oefeningen verschillende keren per week, ideaal is 3 tot 4 keer. Dan pas zijn ze doeltreffend.

Nekspieroefening nr. 1Haak uw vingers in elkaar en zet ze achter uw hoofd, spreid uw ellebogen zo ver mogelijk open en trek uw kin in. Duw nu met uw handen uw hoofd naar voren en duw tegelijk uw hoofd naar achteren om weerwerk te bieden. Werk met korte drukmomenten zonder een dynamische beweging van te maken. Herhaal deze drukmomenten 15 tot 20 keer.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/02/2016 - 22h40

Rhumatologie en Pratique, http://www.rhumatopratique.com ; Association Française de Chiropratique www.chiropratique.org ; Commission scolaire de la Région de Sherbrooke, Canada.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h54

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term . Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels. Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

Torticollis: hoe raakt u ervan af? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h27

Bent u vanmorgen opgestaan met hevige pijn in de nek. Kunt u uw hals niet meer draaien of uw hoofd niet meer buigen! Dan hebt u allicht last van de beruchte torticollis of draaihals. Wat zijn de juiste reacties om ervan af te raken?

Vier oefeningen om uw hals en schouders te ontspannen Gepubliceerd op 03/07/2016 - 14h12

Veel mensen hebben pijn in de halsstreek en de schouders , vaak omdat ze op een pc werken. Uren in een bepaalde houding voor het scherm zitten, de handen op het toetsenbord en de muis, veroorzaakt spanningen die leiden tot pijn in de hals en schouder...

Meer artikels