PUBLICITÉ

Vijf minder bekende vervuilende stoffen die de lucht in huis vergiftigen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/09/2016 - 12h31
-A +A

Door de evolutie van de industriële technieken en onze manier van leven is de lucht die we in huis inademen soms meer vervuild dan de buitenlucht, en dat blijft niet zonder gevolgen voor onze gezondheid (NKO-problemen, ademhalingsproblemen, neurologische problemen, vruchtbaarheidsproblemen, kanker, hart- en vaatziekten, enz.). De grote vervuilers die de luchtkwaliteit in onze woning aantasten, zijn genoegzaam bekend: roken, bouwmaterialen, huishoudproducten, insecticiden, cosmetica, koolmonoxide, vluchtige organische stoffen (VOS), radon, enz. Maar er zijn ook vervuilende stoffen die minder bekend zijn bij het grote publiek en waar we niet meteen aan denken…

PUB

De luchtkwaliteit in onze woningen: vijf minder bekende vervuilende stoffen onder de loep

Vocht

Vocht, of waterdamp, is op zich geen vervuilende stof. Maar indirect is het sterk vervuilend. Vocht bevordert namelijk schimmelvorming en is een ideaal milieu voor mijten, twee veel voorkomende allergenen die aan de basis liggen van allergieën, hooikoorts, astma, eczeem en huiduitslag. Bijna 15% van de bevolking zou allergisch zijn voor schimmel… Vocht versnelt ook de afbraak van de lijmen waarmee de spaanplaten van onze meubels behandeld worden. Daardoor  komen er VOS zoals formaldehyde vrij.

Er zijn heel wat bronnen van vocht: bad en douche, het voorbereiden van de maaltijden, de afwas, schoonmaken van de vloer, drogen van de was, enz. Ook al onze activiteiten en ons eigen lichaam scheiden vocht af, en dan vergeten we nog opstijgend vocht in de muren en waterschade.

Ziekteverwekkers

Net als de sporen van schimmels circuleren er in onze woningen bepaalde ziekteverwekkers. Dat kunnen virussen zijn, toxische stoffen en bacteriën zoals de legionellabacterie. Ze ontwikkelen zich in bepaalde installaties (toestellen voor de productie van warm water, aangekoekte ventilatiesystemen, airco, enz.) en kunnen infecties zoals INA (invasieve nosocomiale aspergillose) veroorzaken.

Bleekwater

Schimmels en ziekteverwekkers kunnen nefast zijn voor onze gezondheid, maar dat betekent niet dat u ze als bezeten moet te lijf gaan met ontsmettingsmiddelen. Maak zeker geen overdreven gebruik van bleekwater. Wetenschappers hebben vastgesteld dat in huisgezinnen waar bleekwater wordt ingezet om “elke microbe weg te krijgen” - de mythe van de kracht van bleekwater is sterk verspreid - de kinderen makkelijker last krijgen van ademhalingsinfecties (bron: studie van Lidia Casa et coll., KU Leuven, 2015.).

Producten mengen

Iedereen weet het: veel producten zijn toxisch en dat is ook de reden waarom het gebruik van milieuvriendelijkere producten wordt aangeraden. Maar wees ook voorzichtig met het mengen van producten, of dat nu voor het klussen is of voor het onderhoud van het huis. De mengelingen kunnen gevaarlijke dampen afgeven en de lucht vervuilen. Het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer Ademe waarschuwt er bijvoorbeeld voor dat «bij het mengen van bleekwater met een product waarin een zuur zit (zoals het geval is met afschuurmiddelen, producten voor het verwijderen van kalkaanslag en witte azijn) of ammoniak een schadelijk gasmengsel wordt gevormd dat irritatie aan de ogen kan geven, maar ook hoest, astma-aanvallen, hoofdpijn, misselijkheid, enz. ».

Wierook en geurstoffen

Geurstoffen (luchtverversers, kamergeurstoffen, enz.) en alle producten die een geur afgeven zoals lijm, verf en huishoudproducten scheiden VOS af. Sommige daarvan zijn ronduit toxisch. Geurstoffen die naar «nieuw» of « netjes» ruiken, zijn dus niet noodzakelijk gezond! Bij de verbranding van kaarsen, geurkaarsen en wierook komen dan weer koolmonoxide - een heel giftig gas - en andere schadelijke producten vrij.  

Praktische tips voor een gezonde lucht in huis

 • U hoeft zeker geen «maniak» te worden, tenzij u allergisch bent en overgevoelig voor vervuilende stoffen. In dat geval moet u ze natuurlijk mijden. Maar anders kunt u al een goed deel van die vervuilende stoffen weg krijgen door een paar regels toe te passen.
 • Lucht alle kamers van uw woning elke dag minstens 10 minuten door de ramen wagenwijd open te zetten (doe dat ook op uw werk, zelfs als het koud is!).
 • Lucht de keuken extra als u hebt gekookt en doe hetzelfde met de badkamer als u uw toilet hebt gemaakt.
 • Controleer of de ventilatie in uw woning goed werkt (verstopte luchtkoker, mechanisch ventilatiesysteem, enz.).
 • Controleer of alle installaties voor de verwarming goed werken (schoorsteen, geiser en verwarmingsketel).
 • Lucht de hele woning na het schoonmaken of klussen en als u wierook hebt gebrand of kaarsen hebt aangestoken.
 • Voer de nodige werken uit om bronnen van vocht te bannen (opstijgend vocht, isolatie, ventilatie, enz.).
 • Bleekwater is een bijtend product: let erop dat u er niet mee rondspat, draag systematisch handschoenen en een masker, spoel de behandelde oppervlakte altijd na met water en meng nooit bleekwater met ammoniakhoudende of zure producten (afschuurmiddelen, producten voor het verwijderen van kalkaanslag, witte azijn, enz.).
 • Wees heel zuinig met bleekwater. U kunt het wel sporadisch gebruiken om schimmel te behandelen (maar wel niet op hout).
 • Houd een matige temperatuur aan in uw woning (18-22°C); het vochtgehalte moeten tussen 40 en 60% liggen.
 • Nog een tip om ziekteverwekkers te bestrijden: sommige etherische oliën met bacteriënwerende, antiseptische en antivirale eigenschappen kunnen de lucht in huis gezond helpen maken.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/09/2015 - 10h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/09/2016 - 12h31

Agence de l’environnement et de la maitrise de l’énergie (Ademe), Un air sain chez soi, Édition mai 2015, http://www.ademe.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vervuiling in huis: zoek de haarden Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h41

Wist u dat er in uw woning heel wat vervuilende stoffen en organismen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid ? Enkele eenvoudige maatregelen tegen vervuiling in huis kunnen ons veel problemen besparen, zeker omdat we zo’n 80% van onze t...

Is mijn matras vervuild? Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h27

Matrassen zijn net als hoofdkussens bronnen van binnenhuisvervuiling. Matrassen scheiden namelijk toxische stoffen af en die komen bovenop de stoffen die vrijkomen tijdens onze activiteiten in huis of uit allerlei soorten voorwerpen en materialen in...

Doe iets aan de vervuiling in huis Gepubliceerd op 13/07/2017 - 13h27

Weinig mensen weten het, maar onze woningen zijn vaak meer vervuild dan de straten in de steden. Nochtans hebben we de wapens om er iets aan te doen, en de remedies zijn simpel: grondig en voldoende luchten, en uitstoot van vervuilende stoffen mijden...

Meer artikels