PUBLICITÉ

De vijf bekendste psychische ziektes

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 15/10/2012 - 12h19
-A +A

De vijf bekendste psychische ziektes zijn schizofrenie, bipolaire stoornis of manisch-depressieve psychose, zware en aanhoudende depressie, borderline-persoonlijkheidsstoornis en obsessieve compulsieve stoornis of OCS.

Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van deze vijf geestesziektes.

PUB

Schizofrenie

Schizofrenie is een psychische aandoening die zich meestal op jongere leeftijd manifesteert en zich over meerdere jaren geleidelijk aan ontwikkelt. Deze aandoening komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking.

Schizofrenie is een psychische aandoening die het vermogen aantast om de werkelijkheid en de eigen perceptie van gebeurtenissen uit elkaar te houden. Niet alleen het denken en het gedrag zijn aangetast, maar ook het gevoelsleven en het humeur.

In heel zware gevallen kan de patiënt ook hallucinaties en waanvoorstellingen krijgen. Paniek, onrust en angst zijn vaak voorkomende gevoelens. Er treden afwisselend negatieve symptomen op (futloosheid en gebrek aan motivatie, onverschilligheid, sociale relaties afbreken, concentratieproblemen, geheugenverlies,) en positieve symptomen (waanvoorstellingen, verstoord denken, fout interpreteren van gebeurtenissen, opwinding enz.).

De behandeling van schizofrenie bestaat uit een globale therapeutische aanpak met antipsychotica enerzijds en psychotherapie die de patiënt moet helpen om weer beter te kunnen functioneren in het leven anderzijds.

Bipolaire stoornissen of manisch-depressieve psychose

Deze aandoening wordt over het algemeen vastgesteld op volwassen leeftijd, meestal rond de 30 jaar. Bipolaire stoornissen komen voor bij 2% van de bevolking.

Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door een afwisseling van periodes van extreme agitatie (manische periodes) en periodes van depressie, met daartussenin normale fases zonder zichtbare symptomen. Deze periodes kunnen dagen, maanden en zelfs jaren duren.

Manische periode: verlies van normale sociale remmingen, onophoudelijk praten in een heel snel tempo, hyperactief, creatief, extreem prikkelbaar, snelle stemmingswisselingen, gedachtesprongen, risicovol gedrag, overdreven en ongepaste reacties enz.

Depressieve periode: neerslachtigheid, gevoel van nutteloosheid, wanhoop, schuldgevoelens, onverschilligheid, suïcidale gedachten enz.

Verlies van contact met de werkelijkheid en het horen van stemmen (in 15% van de gevallen) zijn twee stoornissen die zowel in de manische als in de depressieve periode kunnen voorkomen.

De meest gebruikte vormen van behandeling zijn medicatie en psychotherapie.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 16/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 15/10/2012 - 12h19

Guide l’indispensable, Union nationale de familles et amis de personnes malades et/ou handicapées psychiques (Unafam) et Fédération des familles et amis de la personne atteinte de maladie mentale (Ffapamm), www.unafam.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uitstelgedrag: ik doe het morgen wel… Gepubliceerd op 03/02/2016 - 09h55

Uitstelgedrag is de drang om alles uit te stellen tot een later tijdstip - morgen, volgende week, volgende maand, of in het slechtste geval als we er goesting voor hebben! Het fenomeen komt vrij veel voor, maar bij sommige mensen is het bijna een ech...

Meer artikels