PUBLICITÉ

Vieruurtjes met verstand !

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 12/09/2006 - 00h00
-A +A

Of uw kind nu drie of vijftien jaar oud is, na een schooldag heeft het vaak reuzenhonger. Op weg naar huis is er wellicht een bakker of bent u in de verleiding om u uw kind eender wat toe te stoppen om zijn honger stillen: een koek, een chocoladebroodje of een andere snack die meestal veel vetten bevat. Dat is niet meteen een verstandig vieruurtje. Als u het voedingsevenwicht van uw kind wilt respecteren, dan moet u voor een betere oplossing kiezen. En dat om verschillende redenen.

PUB

Waarom hebben kinderen honger om vier uur?

Kinderen bevinden zich in de groeifase en daarom hebben ze een verhoogde behoefte aan energie. En misschien was de schoollunch niet meteen een lekkernij, en misschien aten ze hun middageten veel te snel op. Dat maakt de honger of de trek rond vier uur alleen maar groter.
Of de lunch nu lekker was of niet, een kind en ook een adolescent moet vier maaltijden per dag krijgen en dus ook een vieruurtje. Dat geldt des te meer als het kind van de school recht naar de sportclub gaat. Als uw 'kleintje' geen maaltijd krijgt in de namiddag, gaat hij een tekort hebben aan energie wat geen goede invloed heeft op zijn humeur. Hij zal wraak nemen met een pakje chips, nootjes of een andere vette snack. Wachten op het avondmaal zit er dan niet in.

Waarom is een vieruurtje van de bakker schadelijk ?

Om verschillende redenen!
Naast het feit dat koeken en andere zoete bakkerswaren teveel vetten en teveel suikers bevatten, bieden ze helemaal geen calcium en ook geen vitamines. Maar kinderen of adolescenten, hoe oud of hoe jong ook, hebben nood aan calcium en vitaminen, ook bij het vieruurtje. Vier maaltijden per dag zijn nodig om aan alle voedingsbehoeften te voldoen.

Bij een bezoek aan de bakker, wordt bovendien ook vaak nog wat extra snoepgoed gekocht. Het resultaat is in alle gevallen rampzalig: als u toegeeft krijgt uw kind veel te veel suiker en als u de aankoop niet toestaat, krijgt u vermoeiende discussies, woedeaanvallen en een mokkende tiener..

Een vieruurtje van de bakker wordt meteen opgegeten, ofwel op straat, ofwel in de wagen. Dat dat ook voor kruimels in de wagen zorgt, is niet zo erg (of toch?), maar dat uw kind helemaal niet let op wat het eet, is wel erg. Hij stopt zich letterlijk vol zonder zich er bewust van te zijn. De kans dat hij zich daarna verzadigd voelt is niet groot.
Vermoedelijk gaat hij later nog wat 'binnenstoppen'.
Maar de gewichtstoename bij kinderen is vandaag alarmerend groot. U moet uw kroost de goede gewoonte aanleren om aan tafel te eten op regelmatige tijdstippen en om niet weg te rennen na een paar minuten. U wordt dan misschien wel ouderwets genoemd, maar de inspanning loont de moeite, ook als het om het vieruurtje gaat..

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 12/09/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Afwisseling is de boodschap! Geüpdatet op 20/04/2004 - 00h00

Tot drie maanden is melk het enige levensmiddel van uw baby. Nadien volstaat het witte vocht echter niet langer om in zijn behoeften te voorzien. Van dan af is afwisseling troef. Om het met een geleerd woord te zeggen: voedingsdiversificatie.

Vijf tips voor gezonde boterhammen op school Gepubliceerd op 26/08/2016 - 09h31

Maandag boterhammen, dinsdag boterhammen, woensdag boterhammen ... Het zou een liedje kunnen zijn dat de meeste peuters uit volle borst kunnen meezingen. Volg de onderstaande tips zodat u eentonigheid vermijdt en u maakt tegelijk een gezonde en evenw...

Meer artikels