PUBLICITÉ

Vieruurtje: een noodzakelijk genot voor kinderen en volwassenen

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige op 11/10/2016 - 17h13
-A +A

Kinderen en tieners hebben een vieruurtje nodig. Maar ook voor volwassenen kan een vieruurtje een troef zijn en helpen om het evenwicht te behouden in wat ze in de loop van de dag eten.

PUB

Vieruurtje: onmisbaar voor kinderen en tieners

Kinderen moeten tot aan het eind van hun groeifase een vieruurtje krijgen.  

De leeftijd waarop ze ermee stoppen, verschilt. Voor meisjes ligt dat tussen 15 en 16 jaar. Jongens doen er een jaar langer over: zij worden volwassen tussen 16 en 17 jaar.

Die hele periode lang maken kinderen en tieners  continu bot en spieren aan. Dat maakt dat ze veel energie, eiwitten en calcium nodig hebben.

Ze  hebben dan ook niet genoeg aan drie maaltijden - het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal - en moeten absoluut nog een vierde maaltijd krijgen: het vieruurtje.

Vieruurtje van kinderen en tieners: geen industriële producten

De voedingsverwerkende industrie heeft de markt van de vieruurtjes voor kinderen overspoeld en biedt voortdurend nieuwe producten aan: allerlei soorten koekjes, potjes met compote, enz. Dat type van vieruurtje heeft meer weg van snoep en kan leiden tot gewichtstoename. Vooral ook omdat al die producten altijd heel zoet zijn.

Bovendien leidt dat ook tot de slechte gewoonte om al stappend te eten, zonder erop te letten wat ze precies eten en zonder goed te kauwen, iets wat al helemaal niet  kan als het compote is.

Het vieruurtje moet een echte maaltijd zijn. Het kind of de tiener moet daarvoor dus rustig aan tafel gaan zitten.

Omdat ze energie, eiwitten en calcium nodig hebben, mag dat vieruurtje bestaan uit goede boterhammen besmeerd met boter en confituur, honing of chocolade (zoals chocolade die u erover raspt), een melkproduct (yoghurt, platte kaas of een kop melk) en eventueel een stuk fruit.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige op 11/10/2016 - 17h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vieruurtjes met verstand ! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Of uw kind nu drie of vijftien jaar oud is, na een schooldag heeft het vaak reuzenhonger. Op weg naar huis is er wellicht een bakker of bent u in de verleiding om u uw kind eender wat toe te stoppen om zijn honger stillen: een koek, een chocoladebroo...

Meer artikels