PUBLICITÉ

Vier planten om te vermageren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 28/04/2015 - 09h32
-A +A

Planten kunnen een aanvullende hulp zijn in het kader van een vermageringspogramma. Guarana, mate, groene thee en orthosiphon bevatten cafeïne, antioxidanten en/of hebben een drainerend effect. Het zijn vier planten die (kunnen) thuishoren in een globale goede leefhygiëne.

PUB

Guarana: de plant met het hoogste cafeïnegehalte

Guarana is een plant uit het Amazonewoud waarvan het zaad cafeïne bevat, en wel 4,5 g cafeïne per 100 g zaad. Daarmee is guarana de plant met de hoogste concentratie cafeïne (veel hoger dan koffie). De guaranazaden worden al eeuwenlang door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika gebruikt vanwege hun stimulerende werking. Tegenwoordig zijn er in de handel veel drankjes op basis van guarana te koop als zogenaamd natuurlijk energiesupplement (frisdrank, fruitsap, energiedrankjes en zelfs bier). Guarana zou ook diverse andere stoffen bevatten die de intellectuele prestaties verbeteren (dankzij theobromine, een ander alcaloïde). Zo zou het de concentratie, het geheugen en het hoofdrekenen bevorderen. Guaranazaden worden ook aanbevolen bij migraine, als diureticum en als licht laxerend middel. Er worden ook potentieverhogende eigenschappen aan toegeschreven.

Als opwekkend psychofarmacon, versneller van de darmtransit, vetverbrander en regulator van het verzadigingsgevoel is guarana ook een doeltreffende aanvulling op een afslankingsdieet.

Veel dranken, geneesmiddelen en voedingssupplementen bevatten guarana. In de fytotherapie wordt alleen het zaad gebruikt. Guarana is te krijgen in poedervorm, als gedroogde bessen en als capsules.

Mate: een afslankingsplant

Mate bevat cafeïne en theobromine en wordt gebruik om vermoeidheid te verjagen. De infusie van gedroogde mate-blaadjes is een traditionele opwekkende drank die in heel wat landen in Latijns-Amerika (vooral in Argentinië) met sloten gedronken wordt.

Ook deze plant wordt gebruikt ter verlichting van migraine, als diureticum en als licht laxerend middel. Ze kan ook naast een afslankingsdieet worden gebruikt.

Net als guarana wordt mate afgeraden aan zwangere vrouwen, vrouwen die de borst geven, aan kinderen, mensen met hart- en vaataandoeningen, hypertensie, slapeloosheid, hyperthyreoïdie, maagzweren, bij gevoeligheid of een allergie voor cafeïne en in combinatie met bepaalde geneesmiddelen (aspirine, bloedverdunners, enz.).

Opgelet ook voor overdosissen en gewenning! En denk erom dat mate opgenomen is in de lijst van verboden dopingmiddelen. Vraag uw arts of apotheker gerust om raad.

Infusie van mate: laat 5 g gedroogde blaadjes trekken in één liter kokend water. Eén kopje levert ongeveer 70 mg cafeïne.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 28/04/2015 - 09h32

Le guide de la phytothérapie, Christof Jänicke, Jörg Grünwald, Éditions Marabout. Petit Larousse des plantes qui guérissent, Éditions Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel cellulitis? Pas uw voeding aan! Gepubliceerd op 25/07/2011 - 13h50

Cellulitis is natuurlijk niet weg te krijgen enkel en alleen door te diëten, maar toch speelt de voeding een rol in het ontstaan en ook in het eventueel verdwijnen ervan… Hieronder vindt u vier grote principes waarmee u cellulitis beter kunt bestrijd...

Basilicum: krachtig aroma, veel troeven! Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Basilicum is een aromatische plant die ’s zomers heerlijk ruikt, maar het heeft ook heel wat gezondheidstroeven. Het kruid verzacht onder meer spijsverteringsproblemen. Dat is meteen ook de grootste troef, maar niet de enige...

Meer artikels