PUBLICITÉ

Vier misvattingen over kanker die u misschien in gevaar brengen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2015 - 14h13
-A +A

Kanker is een complexe ziekte die de artsen dankzij hun grondige kennis en inzichten almaar beter kunnen behandelen. Maar dat kan blijkbaar niet beletten dat er in de bevolking nog altijd een aantal hardnekkige misvattingen over bestaan. En als zo’n misvatting mensen aanzet tot riskant gedrag, moet ze natuurlijk uit de weg worden geruimd.

PUB

Misvatting nr. 1: Als ik me zo vaak mogelijk laat screenen, bescherm ik me

Deze misvatting is gebaseerd op informatie die op zich correct is: systematische screening van de hele bevolking is een heel nuttig hulpmiddel om (elke) kanker op te sporen in een stadium waarin er nog geen symptomen zijn en de kanker nog makkelijk te behandelen is. Maar dat betekent niet dat iemand beter beschermd is naarmate hij zich vaker laat screenen. Overdreven screening houdt grosso modo twee risico’s in: overbehandeling – dat is behandeling van kankers die vanzelf zouden verdwijnen als ze niet behandeld zouden worden - en blootstelling aan nefaste straling. In beide gevallen neemt het risico op kanker paradoxaal genoeg toe. Systematische screening is dus alleen aan te raden als de artsen er zeker van zijn dat de risico’s van de screening kleiner zijn dan de verwachte voordelen ervan.  Dat is momenteel het geval voor drie soorten kanker: borstkanker voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar, darmkanker voor mannen en vrouwen tussen 56 en 74 jaar, en baarmoederhalskanker voor alle vrouwen vanaf hun dertigste.

 

Maar aarzel ook niet om naar uw huisarts te gaan als u ongerust bent. Hij kan u een screening op maat of diagnosetests voorschrijven als u specifieke risicofactoren of verontrustende klachten hebt.

 

Misvatting nr. 2: Mijn zittend leven verandert niets aan mijn risico op kanker

We weten allemaal dat we meer zouden moeten bewegen, maar we linken het gebrek aan sport zelden aan concrete gezondheidsrisico’s. We linken het eerder aan een slechte gezondheid van het hart- en vaatstelsel. Volgens onderzoek vergroot het gebrek aan lichaamsbeweging nochtans het risico op een aantal kankersoorten. Recente studies tonen zelfs aan dat niet bewegen even gevaarlijk is als roken. De meeste mensen identificeren roken terecht als de belangrijkste risicofactor voor kanker. Te weinig lichaamsbeweging wordt door de bevolking niet eens in de top 10 geplaatst. Ten onrechte!

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2015 - 14h13

Stichting tegen kanker

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kanker: de Europese Unie wil nog meer doen Geüpdatet op 02/02/2009 - 00h00

Elk jaar op 4 februari wordt wereldwijd Werelddag tegen Kanker georganiseerd. Op onze planeet is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Wat doet men bij ons eigenlijk in de strijd tegen kanker? De Europese Commissie heeft onlangs een rapport ge...

Diabetes: opgelet voor de mythes Gepubliceerd op 08/10/2013 - 15h05

Diabetes komt heel vaak voor. Toch bestaan er nog altijd heel wat misvattingen over. Die moeten dringend de wereld uit, want ze beletten ons om op de juiste manier op deze ziekte te reageren. Volgens de WGO zijn er wereldwijd 347 miljoen diabetici. I...

Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Meer artikels