Blog : " Blog van de redactie "
De meeste mensen vinden videospelletjes een tijdverdrijf voor jongeren dat bovendien een slechte invloed heeft.
De geweldscènes die erin voorkomen, zouden de ze tot hetzelfde soort geweld aanzetten in het gewone leven.
De spelletjes zouden ook tot een sedentair leven leiden, omdat de jongeren urenlang aan hun pc gekluisterd zitten.

Zijn videospelletjes gemaakt voor jongeren?
Al deze opvattingen, of toch bijna allemaal, zijn fout. Beginnen we met de bewering dat videospelletjes gemaakt zijn voor de allerjongsten.
Volgens een Franse studie (1) is de gemiddelde leeftijd van de speler 35 jaar en zijn 44% van de spelers zelfs ouder. Dat staat ver af van het cliché van de speelzieke puber!
Het verklaart allicht ook waarom er op de markt vaak heel gewelddadige of heel expliciete spelletjes te vinden zijn.
Denk bijvoorbeeld maar aan het buitengewone succes van de trilogie Millenium. Deze politieserie van de auteur Stieg Larsson was adembenemend, maar ze bevat heel wrede scènes die vaak aan het wansmakelijke grenzen. Valt het te verbazen dat vooral volwassenen ernaar keken?
Videospelletjes, jongeren en geweld: ook een probleem van toezicht
Jongeren zijn misschien niet de grootste beoefenaars van videospelletjes, maar ze zijn er wel het meest aan verslingerd. De vraag welke invloed de spelletjes op hen hebben, is hier dus op zijn plaats. Studies tonen inderdaad aan dat gewelddadige videospelletjes aanzetten tot gewelddadig gedrag (2).
Maar de meest gewelddadige spelletjes zijn maar een minderheid van wat er aan spelletjes verschijnt. Normaal mogen ze ook niet verkocht worden aan jongeren onder de 16 of 18 jaar! Op de hoezen van alle spelletjes staat trouwens het Europese classificatiesysteem PEGI (http://www.pegi.info/fr/index/).
Maar dat moet dan ook nog wel gebruikt worden. Uit een Europese studie (3) blijkt dat amper 31,6% van de ouders controleert welk type spel hun kinderen gebruiken!