PUBLICITÉ

Videospelletjes om verstandiger te worden? Veel twijfels...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/05/2010 - 00h00
-A +A

Heel wat videospelletjes worden ons voorgesteld alsof ze de hersenen kunnen stimuleren en zelfs verjongen. Een Britse studie heeft zich gebogen over de reële impact van die spelletjes. Erg overtuigend zijn de resultaten niet!

PUB

Wat is het belang van videospelletjes voor de hersenen?

Heel wat videospelletjes beweren dat ze uw hersenen of intellectueel vermogen stimuleren. Daarvoor doen ze een beroep op spelletjes die gebaseerd zijn op het geheugen, het denkvermogen en een snel gebruik van cijfers en/of letters en woorden. Door veel te oefenen, kan men bij deze verschillende games uiteraard zijn score verbeteren. Maar hebben deze oefeningen werkelijk een impact op onze cognitieve vaardigheden? Dat viel nog te bewijzen.

Een studie over videogames en de hersenen

Om dit te controleren, heeft een Engels team verbonden aan een televisieprogramma meer dan 11.000 deelnemers in drie groepen verdeeld. Twee groepen kregen oefeningen die vergelijkbaar waren met de oefeningen uit videospelletjes die "bestemd" zijn om de hersenen te stimuleren. De derde groep, de zogenaamde controlegroep, kreeg moeilijke vragen van algemene kennis voorgeschoteld. In de loop van de zes weken die het onderzoek in beslag nam, steeg de moeilijkheidsgraad van de vragen waaraan de deelnemers werden onderworpen geleidelijk, zodat er van een zekere evolutie sprake was. In het begin en aan het einde van het onderzoek, werden de deelnemers onderworpen aan een reeks van vier neuropsychologische tests, die normaal gezien in de geneeskunde gebruikt worden om wijzigingen in de cognitieve functie op te sporen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/05/2010 - 00h00

Owen, A.M. Et al., Nature, mei 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gevaarlijke spelletjes: informeren om te voorkomen Gepubliceerd op 03/11/2014 - 17h57

Elk jaar sterven 10 tot 20 kinderen door een gevaarlijk spel . Het gaat niet om een bepaald type kinderen, bijvoorbeeld kinderen met gedragsstoornissen of andere problemen. Gevaarlijke spelletjes van het type wurgspel worden door miljoenen kinderen e...

Roken: jonge moeders moeten geholpen worden Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

In de meest kansarme milieus rookt tot 60 % van de vrouwen die borstvoeding geven! Vandaar dat het essentieel is om preventieprogramma's op maat te ontwikkelen. Ziehier een geslaagd voorbeeld uit de Verenigde Staten.

Meer artikels