PUBLICITÉ

Vezels tegen bepaalde vormen van diarree

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Vezels verkorten de duur van de diarree veroorzaakt door antibiotica. Vezels zijn gemakkelijk te gebruiken, vertonen geen bijwerkingen en kunnen dan ook zonder enige beperking worden toegediend.

PUB

Jonge kinderen zijn vaak gevoelig voor antibiotica. Antibiotica zijn weliswaar zeer doeltreffend bij de behandeling van infectieziekten, maar vernietigen ook de darmflora (bacteriën die bijdragen tot het verteringsproces in de darmen), wat vaak leidt tot diarree.

Dieet in geval van diarree

Op de eerste plaats tijdelijk geen melk of melkproducten meer gebruiken. Het enzym dat melkproducten verteert, ontbreekt immers tijdens perioden van diarree. Doordat zuivelproducten niet meer kunnen worden verteerd, zullen ze de diarree nog verergeren. In feite mag men slechts een klein aantal voedingsmiddelen blijven eten: rijst en papjes, maar ook gekookte wortelen, appelen en bananen. Melk kan tijdelijk worden vervangen door sojamelk. Een dergelijk zeer restrictief dieet mag uiteraard niet langer dan enkele dagen worden gegeven zonder medisch advies.

Toch voorzichtig zijn!

Een recente studie toont aan dat de duur van de diarree kan worden verkort door het gebruik van vezelsupplementen in de voeding. Vezelsupplementen zijn weliswaar geen grote aanwinst in de behandeling van diarree, maar het is een eenvoudige maatregel die geen bijwerkingen veroorzaakt en vooral een praktisch voordeel biedt. Het kind kan immers sneller terug naar kinderdagverblijf wat zeker een voordeel biedt in economische termen. En de jonge moeders zullen er zeker geen bezwaar tegen hebben dat hun kind sneller herstelt.Als de diarree aanhoudt, is het echter toch beter het advies in te winnen van de huisarts. De baby zou immers kunnen deshydrateren (of vocht verliezen).

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 Burks AW et al. J Pediatr 2001; 139: 578-582
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ai ai, caramba, turista! Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

Eén op de drie vakantiegangers heeft last van reizigersdiarree, ook wel "turista" genoemd. Zeer hinderlijk, vooral op vakantie, en een snelle en doeltreffende behandeling is geboden…

Acute diarree, chronische diarree: ernstig te nemen! Gepubliceerd op 10/11/2015 - 12h06

Opgezwollen buik, buikkrampen,... Diarree is niet alleen pijnlijk, maar ook zeer hinderlijk voor ons sociaal en beroepsleven. De oorzaken van diarree zijn talrijk, en de symptomen worden meestal ingedeeld in twee categorieën.

Coeliakie en het glutenvrij dieet Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h53

Coeliakiepatiënten moeten zich houden aan een glutenvrij dieet. Omdat het dieet definitief tarwe, gerst en rogge uitsluit, is het glutenvrij dieet bijzonder lastig zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Meer artikels