PUBLICITÉ

Vetverbranders: loop niet in de val!

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 17/01/2012 - 11h49
-A +A

Na de min of meer overdadige weken rond Kerstmis en Nieuwjaar is de verleiding groot om  heel vlug af te raken van de opgeslagen kilo’s. En om te bezwijken aan producten en voedingswaren met de naam "vetverbranders" en wat ze allemaal beloven. Sommige zijn gevaarlijk, andere niet. Maar allemaal drijven ze op een illusie.

PUB

Hoe verbranden we onze vetten?

Vet heeft een slechte naam, zeker als het op een slechte plaats zit of als we er te veel van hebben. Vet bestaat uit lipiden en die zijn opgeslagen in onze vetcellen of adipocyten.

De lipiden of lichaamsvetten leveren energie als ze omgezet worden in glucose, de zowat enige brandstof van al onze cellen.

Dat proces van omzetting kan maar plaatsvinden als er geen glucose meer in voorraad is. Maar er zit 300 tot 500 g glucose - in de vorm van glycogeen - opgeslagen in onze lever en spieren. Dat maakt 1.200 tot 2.000 calorieën (1 gram glucose = 4 calorieën), bijna genoeg dus voor een hele dag. Pas als die voorraad is uitgeput, komen de lipiden in actie en leveren ze ons energie.

Als u meer calorieën verbruikt, komt dat mechanisme vroeger op gang. En de enige manier om dat te bereiken, is bewegen. Want zo raakt u meer calorieën kwijt dan u er binnenkrijgt. Met andere woorden: beweeg en doe aan sporten.

Zo en alleen zo kunt u uw vetten verbranden. Geen enkel product of geen enkele voedingswaar kan die lichaamsbeweging vervangen.

 

Afslankingspillen die vet verbranden

Allemaal beloven ze op wonderbaarlijke wijze meerdere kilo’s gewichtsverlies in één of twee weken tijd. Tegelijk raden ze als voorzorgsmaatregel toch ook aan om er een evenwichtige voeding op na te houden.

De pillen bevatten diverse ingrediënten zoals cafeïne, guarana, spirulina, chroom of L-carnitine. Die zouden het metabolisme activeren en de vetten zo sneller afvoeren. Er zitten ook vezels in zoals chitosan, een extract uit de schaal van schaaldieren. Het product zou de vetten in het spijsverteringstelsel ‘aantrekken’.

Er bestaan ook exotische bessen die als wonderbes worden bestempeld, zoals de açai-bes uit het Amazonewoud. Ze bevatten inderdaad heel veel antioxidanten, maar wat dat te  maken heeft met vetten, is niet duidelijk!

Bij deze vetverbranders is er een die momenteel echt furore maakt. Het is een product op basis van fentefine waarin methylhexanamine, cafeïne, DHEA en carnitine-L zit. Methylhexanamine wordt echter tot de stimulerende middelen gerekend omdat het qua werking veel wegheeft van efedrine en amfetamine, twee producten die nefast zijn voor het hart en het zenuwstelsel. Net als met cafeïne - dat in veel van deze vetverbrandende afslankingspillen zit – is de dosis telkens vrij hoog (zo’n 500 mg).

Als u uw gezondheid in gevaar wilt brengen, moet u ze zeker nemen!

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 17/01/2012 - 11h49 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 17/01/2012 - 11h49

eufic.org/article/fr/nutrition/aliments-fonctionnels/artid/Cafeine-sante/;
nature.com/ijo/journal/v29/n9/abs/0802999a.html;
Doucet E, Tremblay A.  Eur J Clin Nutr 1997 December;51(12):846-55;
Lejeune MP, Kovacs EM, Westerterp-Plantenga MS. Br J Nutr 2003 September;90(3):651-9;
Westerterp-Plantenga MS, Smeets A, Lejeune MP. Int J Obes (Lond) 2005 June;29(6):682;
Yoshioka M, St-Pierre S, et al. Br J Nutr 1999 August;82(2):115-23;
Rolls BJ., Bell EA., Thowart ML., AM J Clin Nutr. 1999 Oct ; 70(4) : 448-55;
Flood JE., Rolls BJ. Appetite. 2007 Apr 14;
Mattes R. Physiol Behav. 2005 Jan 17 ; 83(5) : 739-47. Epub 2004 Nov 11.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu : ananas Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Er is nog nooit iemand slanker van geworden. Maar toch is het een kostbare vrucht, vooral in de winter, omdat hij rijk is aan vitamine C. Hij bevat ook veel vezels, zodoende bevordert hij een gezonde darmtransit. Bovendien is ananas lekker, zowel in...

Bestaat koffieverslaving echt? Gepubliceerd op 17/10/2014 - 16h53

Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt d...

Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Chocolade: wat is de juiste dosis? Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h58

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers , niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde". Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen. Wat...

Meer artikels