PUBLICITÉ

Vetten: kwantiteit en kwaliteit!

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, arts en voedingsdeskundige op 13/11/2007 - 00h00
-A +A

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer ervan evenwichtig moet zijn.

PUB

Vetten zijn overal

Voedingsvetten komen in het organisme terecht via olie, margarine, boter, room, enz, maar ook via alle voedingsstoffen die vetten bevatten en die men vaak verborgen vetten noemt.
Vetten zitten ook in producten van dierlijke oorsprong (zuivel, vlees, vis, gevogelte, charcuterie, orgaanvlees, enz.), in plantaardige voedingsmiddelen zoals oliehoudende producten zoals noten, in zoete producten zoals koekjes, taart, roomijs, chocolade, enz. Kortom, er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die voor de aanvoer van vetten zorgen.

Er zijn vetten en vetten!

Vetten bestaan uit triglyceriden, een molecule met drie vetzuren. Er zijn drie soorten vetzuren:

  • Verzadigde vetzuren die in zuivel en vlees zitten.
  • Enkelvoudige onverzadigde vetzuren zoals die in vlees en plantaardige olie. Het belangrijkste bestanddeel van deze vetzuren is oliezuur of oleïnezuur.
  • Meervoudige onverzadigde vetzuren die in plantaardige olie, vis en olieachtige granen zitten. Deze vetzuren bevatten ook essentiële vetzuren die het organisme niet zelf kan aanmaken.

    Maar vetten zijn ook een bron van vitamines A, E en D die noodzakelijk zijn voor het organisme.

    Wat de hedendaagse voeding betreft, is het een vet dat die teveel vetten bevat (kwantitatief aspect) en niet genoeg 'goede' vetten (kwalitatief aspect):
  • de toevoer van verzadigde vetten is te hoog en dat ten nadele van de enkelvoudig onverzadigde vetzuren;
  • de consumptie van meervoudig onverzadigde vetten is teveel gericht op omega-6 vetzuren en niet genoeg op omega-3 vetzuren.

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, arts en voedingsdeskundige op 13/11/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De kracht van omega-3 vetzuren Gepubliceerd op 17/06/2014 - 11h42

Er worden heel wat troeven toegeschreven aan omega-3 vetzuren. Maar wat ze nu precies doen, is niet altijd even duidelijk. Het boek van dr. Michel de Lorgeril brengt meer duidelijkheid en biedt concrete toepassingen van omega-3 vetzuren in het dagdag...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Meer artikels