PUBLICITÉ

Vette voedingsmiddelen zijn slecht voor de darmen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/07/2013 - 11h19
-A +A

Een onderzoek heeft aangetoond dat te veel vette voedingsmiddelen gebruiken het risico kon vergroten om een hemorragische proctocolitis te ontwikkelen. Wees op uw hoede voor gefrituurde gerechten en rood vlees...

PUB

Een verband tussen hemorragische proctocolitis en voedingsvetten

Een onderzoek uitgevoerd bij enkele tienduizenden personen toont aan dat wie een dieet volgt dat rijk is aan linolzuur meer risico loopt om een ziekte te ontwikkelen die hemorragische proctocolitis genoemd wordt. Linolzuur is een soort omega 6 (meervoudig onverzadigd vetzuur), dat onder meer in rood vlees en plantaardige oliën aanwezig is.

Wat is hemorragische proctocolitis?
Het is een chronische ontsteking van de dikke darm die leidt tot een verzwering van de darmwand. De symptomen zijn zeer invaliderend: buikpijn, diarree, bloedingen… In tegenstelling tot de ziekte van Crohn, een andere ontstekingsziekte van de darmen die iets beter bekend is, tast hemorragische proctocolitis alleen de bovenste laag van de darmslijmvliezen aan. Gewoonlijk leidt de aandoening alleen tot spijsverteringsmoeilijkheden. Deze problemen zijn echter vervelend genoeg om het leven van de getroffen patiënten zeer lastig te maken…

Onduidelijke oorzaken

De juiste oorzaken van hemorragische proctocolitis zijn nog niet bekend. Toch vermoedt men al zeer lang dat voedingsgewoonten een rol spelen bij het verschijnen van dit soort stoornissen. De in de krant "Gut" gepubliceerde studie verzamelde gedurende 4 jaar de voedingsgewoonten van meer dan 200.000 volwassenen tussen 30 en 74 jaar.

Slechte vetten eten vergroot het risico 2,5 maal

De deelnemers aan het onderzoek brachten verslag uit over hun consumptie van voedingsmiddelen. Op basis hiervan berekenden de onderzoekers de aanvoer van linolzuur. Na 4 jaar bleek dat diegenen, van wie de consumptie van dat slecht vet het grootste was, 2,5 maal meer kans hadden om een hemorragische proctocolitis te ontwikkelen dan de deelnemers die het minst linolzuur verbruikt hadden.

Waarom zijn bepaalde vetten slecht voor de darmen?

De onderzoekers zijn er nog niet volledig in geslaagd het verband tussen linolzuur en hemorragische proctocolitis te verklaren. Hun onderzoek spitst zich nu toe op arachidonzuur. Dit zuur, dat door ons lichaam geproduceerd wordt uit linolzuur, heeft inderdaad eigenschappen die tot ontstekingen kunnen leiden. Het zuur werd in grote hoeveelheden teruggevonden in de darmen van mensen die veel voedingsmiddelen verbruikten die rijk waren aan linolzuur.

77% minder risico met bepaalde omega-3-vetzuren

Toch goed nieuws: de onderzoekers hadden niet alleen aandacht voor de voedingsmiddelen die het risico op hemorragische proctocolitis verhogen. Ze hebben eveneens ontdekt dat mensen van wie de voeding rijk was aan een bepaald soort omega 3-vetzuren het risico om deze darmziekte te ontwikkelen met 77% zagen verminderen. Zalm en haring zijn zeker aan te bevelen!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/07/2013 - 11h19

Hart, A., Gut, juli 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Omega-3: goed tegen diabetes Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Regelmatige consumptie van omega-3-vetzuren tijdens de zwangerschap of in het eerste levensjaar van het kind vermindert het risico op type 1-diabetes (insulineafhankelijke diabetes) met 25 %.

Meer artikels