PUBLICITÉ

Vette vis: uw bondgenoot tegen cholesterol

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016 - 16h30
-A +A

De uitdrukking 'vette vis' klinkt misschien ietwat afstotend, toch is het een heerlijk en zeer gezond product.

Zalm, tonijn, sardine, makreel en forel zijn rijk aan omega-3-vetzuren, de zogenaamde 'goede' vetten.

De vermelde vissoorten zouden op het bord moeten liggen van iedereen die een voor het hart gezond dieet wil volgen.

PUB

Omega-3-vetzuren en vis

Vette vissen zijn typische koudwatervissen: zalm, tonijn, forel, haring, sardine, makreel. Een portie van 100 tot 150 gram zalm dekt reeds 83% van de dagelijkse behoefte aan omega-3-vetzuren.

Van omega-3-vetzuren is geweten dat zij het triglyceridegehalte, een soort vet dat in het bloed aanwezig is, verlagen. Uit een literatuuronderzoek hebben wetenschappers afgeleid dat dagelijkse consumptie van omega-3-vetzuren afkomstig uit visolie het triglyceridegehalte kan doen zakken.

Het is bovendien ook mogelijk dat omega-3-vetzuren de vorming van atheroomplaque vertragen en een ontstekingsremmend effect hebben, wat voor het hart alleen maar positieve gevolgen kan hebben.

Houdt u niet van die vissoorten, dan kan u ook witvis eten, zoals heilbot en kabeljauw. Een portie van 100 tot 150 gram heilbot dekt 25% van de dagelijkse behoefte aan omega-3-vetzuren. Voor kabeljauw is dat 15%.

Gooi de voordelen voor de gezondheid niet overboord

De manier waarop u de vis klaarmaakt kan het hele verschil uitmaken voor uw cholesterolgehalte.
Een detail dat zijn volle belang heeft, is de bereidingswijze die even wezenlijk is als het soort vis dat u eet.

Het is in elk geval beter de vis te roosteren, te grillen of te stomen.
Alle voordelen voor de gezondheid worden tenietgedaan indien u de vis in olie bakt. Het traditionele broodje met tonijn kan een zeer gezonde keuze zijn, voor zover u zich beperkt tot een klein beetje lichte mayonaise. Denk ook aan het volkorenbroodje en de rauwkost. Voor een echt gezonde maaltijd, kan u de zalm of andere vissoorten ook in de microgolfoven klaarmaken.
Dat kost u slechts enkele minuten en het heeft het voordeel dat de vis niet uitdroogt.

Er wordt algemeen aanbevolen tweemaal per week 100 tot 150 gram vis te eten.
Indien u echt niet van vis houdt, moet u zichzelf niet gaan dwingen. U kunt ook op andere manieren omega-3-vetzuren innemen: noten, lijnzaad, koolzaadolie, met omega-3 verrijkte eieren...

Maar opgelet, vette vis is vet!
Omega-3-vetzuren mogen dan wel goed zijn voor de gezondheid, zij bevatten ook veel calorieën. Uw gewicht zal toenemen indien u te veel vette vis eet. Het gebeurt trouwens niet zo vaak dat men per week meer dan 300 gram vis eet.

Trouwens, te veel van een bepaalde soort vis eten kan andere risico's inhouden: tonijn kan kwik bevatten en zalm kan giftige stoffen bevatten zoals PCB's.

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2016 - 16h30

Mayo Clinic

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Vis is goed voor het hart Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

De omega-3-vetzuren die voorkomen in vette vis, zoals sardienen, makreel en tonijn, beschermen het hart. Ze verkleinen het risico op plotse dood of hartstilstand bij gezonde mannen en beschermen mannen die reeds een hartinfarct hebben gehad.

Meer artikels