PUBLICITÉ

Vette koeien afwisselen met magere koeien

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00
-A +A

Te vet eten geeft na verloop van tijd aanleiding tot hart- en vaatziekten. Maar wat gebeurt er op korte termijn na een copieuze maaltijd?

PUB

Men begint het goed te kennen: elke dag te veel en te vet eten is uiteindelijk "riskant". Dit werkt zwaarlijvigheid, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (vooral van LDL-cholesterol, de slechte cholesterol) en diabetes in de hand en kan op lange termijn aanleiding geven tot een hartaanval of cerebrovasculaire accidenten (beroerte, bijv. trombose).Maar gelukkig zijn er voldoende gelegenheden om zich enkele uitspattingen te veroorloven: familiefeesten, uitstapjes met vrienden of zakenlunches. Kan één enkele copieuze maaltijd gevaarlijk zijn?

Vetten verminderen onmiddellijk de diameter van de slagaders

Men moet ook de andere vraag stellen: heeft een lichte maaltijd onmiddellijk een positief effect? Het antwoord is in beide gevallen positief, zelfs al moet het worden genuanceerd. Enkele uren na een uitgebreide maaltijd kan de diameter van de slagaders met 18% verminderd zijn. Omgekeerd zal een lichte maaltijd de diameter doen toenemen.Dit heeft gevolgen voor personen die reeds hartproblemen hebben: als de diameter van de coronaire slagaders (die het hart van bloed voorzien) vermindert, neemt het risico op een hartaanval toe. Personen die reeds hartproblemen hebben, moeten daarmee dus rekening houden.De anderen moeten weten dat de overdaad bij feesten efficiënt kan worden gecompenseerd door lichte maaltijden en lichaamsbeweging.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00 Hozumi T et al. Ann Intern Med 2002; 136: 523-528.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Verhoogde cholesterol: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

Sommige mensen vragen zich af of bepaalde symptomen wijzen op een verhoogde cholesterol . Als dat zo zou zijn, dan zouden die signalen namelijk kunnen aangeven dat het tijd is om uw cholesterolgehalte te laten meten. Jammer genoeg is dat niet het gev...

Meer artikels