PUBLICITÉ

Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan!

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 11h19
-A +A

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

PUB

Hoesten, een symptoom van een ziekte of een ziekte op zich?

Hoesten - of het nu een vette of droge hoest is - is maar het symptoom van een ziekte, meetal een luchtwegenaandoening. Concreet is het een reactie die wordt uitgelokt bij irritatie van de luchtwegen en die als doel heeft om datgene wat hindert af te voeren. Om er komaf mee te maken, moeten we dus de oorzaak van de irritatie bepalen en behandelen. 

 

Hoe de vette hoest en droge hoest onderscheiden?

Een vette hoest is al net zo onaangenaam als een droge hoest, maar verschilt ervan doordat ze gepaard gaat met fluimen, de slijmen dus die door het hoesten worden afgevoerd. Maar het onderliggende mechanisme is bij beide vormen hetzelfde. De ziektes die erachter schuilgaan, zijn wel verschillend. We kunnen hier onmogelijk alle aandoeningen opsommen die achter zo’n hoest schuilgaan. Dit zijn de meest voorkomende.

 

Een droge hoest die…

  • … vooral ‘s nachts optreedt en gepaard gaat met een geïrriteerde keel en een hese stem kan wijzen op gastro-oesofagale reflux.
  • …vooral ‘s nachts optreedt en gepaard gaat met een lopende neus kan wijzen op een allergie voor mijten en op een achterliggende astma.
  • …vooral overdag optreedt, kan wijzen op een infectie zoals een keel- of strottenhoofdontsteking maar ook op de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in het gehoorkanaal (vooral bij kleine kinderen).
  • … vooral net na het begin van een nieuwe medicamenteuze behandeling optreedt, kan wijzen op een ongewenste bijwerking veroorzaakt door dat geneesmiddel.

 

 

Een vette hoest die…

  • …enkele dagen na een nko-ontsteking optreedt en dat met of zonder droge hoest kan gewoon het vervolg van de ziekte zijn.
  • … wordt uitgelokt door een inspanning en gepaard gaat met ademnood kan wijzen op een luchtwegenaandoening zoals een chronische bronchusobstructie (CBO) of rokerslong.

 

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 11h19

Met dank aan dr. Françoise Pirson voor haar bijdrage aan dit artikel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat gaat er schuil achter uw hoest? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h09

Als u hoest , kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Mijn keel doet pijn … Gepubliceerd op 26/11/2012 - 10h51

We kennen allemaal dat kriebelende of prikkende gevoel diep in de keel . Maar waar komt die keelpijn vandaan? Moeten we er systematisch voor naar de dokter ? Hoe verzorgen we keelpijn? Hoe kunnen we die kwaaltjes voorkomen? De kwestie geklaard in vie...

Meer artikels