PUBLICITÉ

Vet in de lever: hebt u al gehoord over NASH?

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 06/12/2016 - 17h21
-A +A

De lever kan een haard van ontstekingen worden zonder dat er ook maar enig symtpoom aanwezig is. We spreken in dat geval van NASH of niet-alcoholische steatohepatitis. Het risico bij NASH is dat de ontsteking levercirrose veroorzaakt en zelfs verder evolueert naar kanker.

PUB

NASH: vet in de lever

NASH, ook wel niet-alcoholische steatohepatitis genoemd, is een van de verschijningsvormen van NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease), een groep van leverziektes die toe te schrijven zijn aan vetophoping in de lever. Bij NASH veroorzaakt dat teveel aan vet een ontsteking in de lever. Als gevolg daarvan vormt de lever in de ontstoken zones littekens. Op termijn veroorzaken deze littekens fibrose en worden er met andere woorden weefsels vernietigd, waardoor de lever haar functie uiteindelijk niet meer naar behoren kan vervullen. Zoals bijna alle leverziekten is NASH volkomen klachtenvrij, althans in de aanvangsfase van de ziekte. De ontsteking ontwikkelt zich dus onopvallend en pijnloos.

Een gevolg van het metabool syndroom

NASH wordt gezien als het gevolg van het metabool syndroom. Het syndroom wordt gekenmerkt  door de aanwezigheid van minstens drie van de volgende risicofactoren:

  • buikobesitas,
  • hypertensie,
  • bloedsuikerspiegel hoger dan 100 mg/dl,
  • verhoogde triglyceridenwaarden,
  • lage waarden van de goede cholesterol.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 06/12/2016 - 17h21

Dr. Chantal de Galocsy, hepatoloog, diensthoofd hepatologie in ‘Hôpitaux Iris-Sud’ in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ