PUBLICITÉ

Vet in heupzone goed voor de gezondheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2014 - 15h29
-A +A

Een beetje vet op de heupen, billen en dijen kan geen kwaad.

Integendeel, het helpt zelfs om hartziekten en metabole aandoeningen zoals diabetes tegen te gaan.

PUB

Buikvet versus heupvet

Op het eerste gezicht lijkt het een verrassende stelling. Dokters vertellen ons toch al jaren dat overgewicht en obesitas voor bijkomende gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes kunnen zorgen?

Dat is ook zo, maar het hangt af van de plaats waar het vet zich opstapelt in het lichaam. Wetenschappers weten al langer dat buikvet gevaarlijker is voor de gezondheid dan vet op de heupen. Of nog, dat een perenvorm gezonder is dan een appelvorm.

Maar recent ontdekten Britse onderzoekers van het Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology, and Metabolism (OCDEM) dat heupvet niet alleen minder schadelijk is, maar dat het zelfs een positieve bijdrage levert tot iemands gezondheid.

 

Minder risico op diabetes en hartziekten

Hoe kan heupvet goed voor onze gezondheid zijn?
Ons lichaam slaat energie op in de vorm van vetzuren. Die voorraad gebruikt het na een zware lichamelijke inspanning of in een hongerperiode. Maar in vergelijking met heupvet, is buikvet veel actiever in het opslaan en vrijgeven van vetzuren.

Met andere woorden: hoe meer buikvet, hoe groter de kans dat er vetzuren circuleren in het lichaam. En dus ook hoe groter de kans dat organen en spieren daar schade van ondervinden, met ook een groter risico op diabetes en hartziekten.

Uit het Britse onderzoek blijkt nu dat heupvet die risico's verkleint.
Heupvet houdt de schadelijke vetzuren langer vast. Het geeft ook minder cytokines vrij in vergelijking met buikvet. Cytokines veroorzaken ontstekingen in het lichaam, en ontstekingen zijn gelinkt aan hart- en vaatziekten en diabetes.

Ten slotte zou heupvet ook meer adiponectine vrijgeven.

Te lage concentraties van dat hormoon vormen een verhoogd risisco op het dichtslibben van aders, insulineresistentie, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 15/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2014 - 15h29

Manolopoulos K. et al., International Journal of Obesity, 12 Jan 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Buikvet: hoe raakt u het kwijt? Gepubliceerd op 09/03/2017 - 16h46

Buikvet of visceraal vet bevindt zich tussen de organen in onze buik. Dit vet verhoogt het risico op sterftegevallen door hart- en vaatziekten. Daarom raden we regelmatig aan om de taille in het oog te houden. Maar hoe raakt u dat buikvet kwijt, als...

Buikvet: de waarheden Gepubliceerd op 25/08/2015 - 12h10

Een buikje? Diëten? Groene thee? Over het probleem van het buikje bestaan er veel misvattingen. Dit artikel onderscheidt het goede van het foute.

Zittend leven: het buikvet neemt al na twee weken toe Gepubliceerd op 07/04/2015 - 16h56

Dat weinig bewegen een negatieve impact heeft op onze gezondheid hoeft niet meer bewezen te worden. Maar wist u dat enkele weken zonder sport al zicht- en meetbare veranderingen in ons lichaam teweegbrengen? Het buikvet neemt bijvoorbeeld al na twee...

3 oefeningen voor droomheupen ! Gepubliceerd op 16/02/2016 - 16h21

De heupen zijn dikwijls het lichaamsdeel waar u last van heeft... Naast een evenwichtigere voeding, zullen deze oefeningen u helpen uw ' lovehandles ' te temmen ! Om zichtbare en duurzame resultaten te boeken, kan u deze oefeningen best regelmatig do...

Meer artikels