PUBLICITÉ

Vet haar: verzorging en zachtheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/05/2016 - 09h50
-A +A

Vet haar is gemakkelijk herkenbaar aan het glanzend uitzicht en bovendien voelt het vochtig en kleverig aan. Wenst u dit te verhelpen, dan hebt u aangepaste verzorging en veel zachtheid nodig.

PUB

Aan de basis ligt een overmatige afscheiding van de talgklieren

Vet haar is te wijten aan een overmatige talgafscheiding, die de haarfollikel 'verzuipt' en die zich verspreidt langs de haarschacht, waardoor het haar een glanzend uitzicht krijgt.

Deze overmatige afscheiding, seborroe genoemd, is op de eerste plaats het gevolg van een te grote productie van mannelijke hormonen of van een overgevoeligheid van de talgklieren voor die hormonen. Stress, vervuiling en verkeerde behandelingen kunnen ook de oorzaak zijn en het probleem verergeren.

Hoewel dermatologen soms een behandeling op basis van antiandrogenen voorschrijven, is een aangepaste lokale behandeling meestal de beste oplossing om het haar minder vet te maken. Het zal vooral een kwestie zijn van factoren te vermijden die bijdragen tot een toename van de seborroe.

 

Neutrale en behandelende shampoos afwisselen

Gelukkig, en in tegenstelling tot de heersende opvatting, wordt de talgafscheiding niet erger wanneer men zijn haar dikwijls wast, tenminste als men zachte shampoo of shampoo zonder zeep gebruikt.

Agressieve formules zijn inderdaad af te raden, omdat ze door het afbijten van de haarvezel de werking van de talgklieren en de productie van talg alleen maar bevorderen. Zeer rijke shampoos, zoals babyshampoos bijvoorbeeld, kunnen dan weer het haar te vet maken en zijn eveneens af te raden.

Het beste kiest u een neutrale shampoo (voor zogenaamd normaal haar), die u een- tot tweemaal per week afwisselt met een speciale shampoo voor vet haar. Dit soort shampoo bestaat uit substanties (panamahout, witte dovenetel, zwavelhoudende stoffen…) die de hoofdhuid gezond maken zonder afbijtmiddelen te gebruiken en die de talgafscheiding regelen.

Tegen een overmatige talgafscheiding, kan u na het wassen van uw haar af en toe een haarmasker aanbrengen (op basis van klei bijvoorbeeld), om het haar in de diepte te behandelen.

Na het wassen, moet u uw haar altijd zorgvuldig spoelen met koud water om de haarschubben goed te sluiten. Gebruik geen te warm water en ook geen haardroger (tenzij op de koude stand), die de talgklieren stimuleren en het vet uitzicht van het haar nog versterken.

Geef voor het kammen de voorkeur aan natuurlijke producten en vergeet al wat extra glans geeft aan het haar, zoals gel, haarwax of producten op basis van olie.

 

Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 09/01/2012 - 16h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/05/2016 - 09h50
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over shampoo Gepubliceerd op 09/11/2016 - 14h43

Een goede shampoo moet het haar niet alleen reinigen maar ook soepel houden en mooi doen glanzen zonder de hoofdhuid te irriteren. Wat zijn de ingrediënten van dit basisproduct uit ons dagelijks leven?

No Poo of het haar niet meer wassen: hoe begin je eraan? Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

No Poo is een populaire haarverzorgingstrend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het haar wordt maar met grote tussenpauzes gewassen en soms zelfs helemaal niet meer. Of toch niet zoals wij dat gewend zijn. Is je haar niet meer wassen een goe...

Droogshampoos: de comeback van een goed bewaard geheimpje Geüpdatet op 16/03/2016 - 10h26

Hebt u al gehoord van droogshampoos ? Deze producten bestaan al decennialang, maar kennen nu een heuse revival. Je ziet ze al overal in de rekken staan, maar veel hoor je er nog niet over praten. We bekijken de voordelen, maar ook de nadelen…

Meer artikels