PUBLICITÉ

Verzorgingstips voor reizigersdiarree

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2015 - 12h10
-A +A

Ondanks alle tips die moeten voorkomen dat u turista of reizigersdiarree oploopt, kan het toch nog altijd gebeuren dat een bacterie uw vakantie komt bederven.  

Hoe moet u in dat geval reageren?

PUB

Neem uw voorzorgen voor u vertrekt

Gaat u naar een ver land op reis en weet u niet zeker of de hygiënische omstandigheden bij elke maaltijd wel in orde zullen zijn (is de keuken wel 100% hygiënisch, kunt u er uw handen wassen, enz.)? U gaat beter naar de apotheek om een middel tegen diarree te kopen (loperamide). Het medicament geneest  de kwaal niet, maar vermindert wel de klachten zodat u uw vakantie in min of meer comfortabele omstandigheden kunt voortzetten.

Ter herinnering: De eerste tip bij turista of reizigersdiarree - en die geldt voor iedereen – is: zorg dat u genoeg vocht en zout binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. De rehydratatieoplossingen die te koop zijn in de apotheek zijn natuurlijk nuttig, maar u kunt ook (kruiden)thees drinken, bouillons, frisse dranken, enz. Mijd daarnaast natuurlijk ook alles wat u een tweede keer kan besmetten, zoals kraantjeswater, ijsblokjes, vers fruitsap, enz.

Hoe gebruikt u een middel tegen reizigersdiarree  op de juiste manier?

Loperamide werkt erg goed bij reizigersdiarree, maar dan moet u het wel doordacht gebruiken. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen geeft reizigers de volgende tips:

  • Gebruik loperamide alleen voor volwassenen en kinderen boven de twee jaar.
  • Neem één dosis na elke vloeibare stoelgang, met een maximum van vier per dag.
  • Stop met de behandeling zo gauw de stoelgang weer vaster wordt; anders krijgt u constipatie.

Bij zware turista is een behandeling met antibiotica noodzakelijk. Ga naar een dokter als:

  • Er bloed, slijm of etter in de diarree zit.
  • De besmette persoon een lagere weerstand heeft.
  • De situatie na 24 tot 48 uur niet betert en de persoon in kwestie meer dan 38,5°C koorts of buikkrampen heeft.
  • U een traject met de bus of het vliegtuig hebt gepland en de diarree zo snel mogelijk behandeld moet worden.

De antibiotica voor de behandeling van turistazijn alleen op voorschrift te krijgen. U zult dus ter plaatse naar een dokter moeten gaan.

Als u op reis gaat naar een bestemming waar de gezondheidsdiensten moeilijk toegankelijk zijn, gaat u beter voor uw vertrek naar uw huisarts. Hij kan indien nodig antibiotica voorschrijven die u kunt meenemen en ter plekke kunt gebruiken mocht u in de problemen komen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2015 - 12h10

itg.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vakantie: aanbevelingen voor reizigers Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h29

Op reis gaan doet u niet onvoorbereid. De volgende stap na het boeken van uw reis en verblijf is aan uw gezondheid denken. Om slechte herinneringen te vermijden, is het raadzaam om bepaalde voorzorgen te nemen zoals vaccins, middelen tegen malaria, e...

Mijn reisapotheek Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h27

Een ongelukje op reis is altijd mogelijk. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan wanneer u op reis bent, dan kunt u beter alles voorzien en de tijd nemen om na te denken over de inhoud van uw reisapotheek. Wij geven u de basis, die u naargelang...

Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Meer artikels