PUBLICITÉ

Verzorging van de navelstreng: welke optie kiezen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/09/2016 - 17h10
-A +A

De reiniging van het resterende stukje navelstreng van een pasgeborene zorgt bij de ouders altijd voor enige onzekerheid.

Hier zijn alvast enkele raadgevingen…

PUB

De eerste les: maak u niet te veel zorgen…

De navelstreng reinigen, of beter gezegd wat er enkele dagen na de geboorte nog van overblijft, zorgt vaak voor onzekerheid bij de ouders.
De navelstreng wordt hard en zwart, soms is er sprake van een beetje vochtverlies of van een onaangename geur… Vaak is dit voldoende om jonge ouders te verontrusten.

Wanneer moet u een kinderarts raadplegen?

  • Als er etter (gele vloeistof) uit de wonde komt.

  • Als de huid rond de navelstreng rood wordt.

  • Als het stukje navelstreng gevoelig is (uw baby weent wanneer u het stukje navelstreng aanraakt).

  • Als uw baby koorts heeft.

  • Als de navelstreek gezwollen blijft en etter uit de wond blijft komen, zelfs nadat het stukje navelstreng afgevallen is.

Reinigen: liever met zeep of met een ontsmettingsmiddel?

Vroeger kregen de ouders het advies de navel te ontsmetten telkens de luier ververst werd en er daarna een verband op aan te brengen.

Tegenwoordig heersen er verschillende opvattingen. Sommigen houden het bij het traditionele advies, terwijl anderen aanraden de navelstreek gewoon met water te wassen en het stukje navelstreng niet af te dekken omdat het daardoor sneller zou afvallen.

Daartussenin bestaan nog heel wat meningen: de wond eenmaal per dag ontsmetten bijvoorbeeld.

Een studie (1) kwam tot het besluit dat als de ouders de navel niet meer ontsmetten, ze over de juiste informatie moeten beschikken om de navelstreek te reinigen. Bovendien moeten ze weten welke symptomen ze goed in het oog moeten houden.

U doet er dus goed aan de raadgevingen van uw kinderarts op te volgen.
Eén raadgeving is echter altijd van toepassing: was uw handen grondig voordat u uw baby verzorgt!

 

Initialement publié par Marion Garteiser le 14/02/2011 - 17h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/09/2016 - 17h10

(1) Janssen, P.A., Pediatrics, januari 2003

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Moet u binnenkort bevallen? Misschien heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken. Waarvoor dient dit bloed? Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk? Kunt u weigeren? Enkele antwoord...

Stuitligging: welke oplossingen? Geüpdatet op 02/05/2014 - 11h56

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met hoofd naar beneden in de baarmoeder. Bij sommige zwangerschappen is dit echter niet het geval en ligt de baby in stuitligging. Uitwendige kering, keizersnede, vaginale bevalling… Welke z...

Meer artikels