PUBLICITÉ

Verziendheid: wat te doen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/09/2012 - 10h50
-A +A

Bent u de veertig voorbij en sakkert u op de kranten omdat ze almaar kleinere lettertjes gebruiken?

Dat is normaal, want het probleem ligt wel degelijk bij u!  Uw ogen passen zich almaar minder goed aan en u ziet kleine lettertjes steeds waziger.

Als u de krant almaar verder van u af moet houden, wordt het tijd dat u een oplossing zoekt voor uw verziendheid.

PUB

Verziendheid is geen ziekte, maar een gevolg van ouder worden

Verziendheid begint rond 45 jaar, bijziendheid vaak nog later.

Met de jaren wordt de ooglens minder elastisch en wordt ze dikker en harder. Dat is een normaal gevolg van het verouderingsproces dat zich helaas uit in een vermindering van het aanpassingsvermogen van het oog en dat is nochtans nodig om van nabij te kunnen zien.

Dit verschijnsel ontstaat geleidelijk aan rond 40-45 jaar en stabiliseert zich vóór het 65ste jaar.

In het begin wordt dat verminderde aanpassingsvermogen gecompenseerd doordat we de afstand tot de ogen automatisch vergroten. Maar als we de krant of het boek te ver van ons af moeten houden om nog comfortabel te kunnen lezen, is het tijd om die verziendheid te laten corrigeren.

Een ander teken van verziendheid: meer licht nodig hebben om te lezen. 

 

Welke remedies zijn er voor verziendheid?

  • Een vergrotende bril: vergrotende brillen zijn te koop in de apotheek, in de handel en zelfs in de supermarkt. In het begin kunnen ze volstaan, maar wel alleen als u dezelfde sterkte hebt op beide ogen.
  • Als er boven op de verziendheid nog een ander oogprobleem komt, moet u overschakelen op twee brillen – een voor dichtbij en een voor ver.
  • Praktischer zijn de dubbelfocus of bifocale glazen, maar die vragen wel een zekere gewenningsperiode. Ze worden tegenwoordig ook meer en meer vervangen door progressieve glazen, zijn de optimale oplossing om refractiefouten zoals hypermetropie, astigmatisme of myopie te corrigeren.
  • Een andere oplossing zijn multifocale contactlenzen. Maar soms lukt deze techniek niet door een tekort aan traanvocht.
  • Er zijn tot slot ook nog de chirurgische technieken. De keuze van de methode hangt af van de leeftijd van de patiënt, van hoe stabiel de verziendheid is, of er andere gezichtstoornissen zijn en hoe zijn zicht van veraf is.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/09/2012 - 10h50

http://www.ophtalmologie.fr/ - www.lasikasso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over verziendheid? Geüpdatet op 21/05/2013 - 09h49

Verziendheid is een veel voorkomende visuele stoornis. Wie wordt erdoor getroffen en wat zijn de symptomen van verziendheid? Welke behandelingen bestaan er? Kunnen verziende mensen lenzen dragen? Test uw kennis over het onderwerp.

Verziendheid: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h22

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht...

Meer artikels