PUBLICITÉ

Verziendheid: tips en handige weetjes om ermee te leren leven

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, apothekeres op 29/11/2016 - 15h03
-A +A

Het is zover, de diagnose is gesteld: u bent verziend. U bent naar de oogarts gegaan om te laten bepalen welke correctiegraad en type glazen u nodig hebt. U bent bij de opticien langs gegaan om een montuur te kiezen en de brilglazen te bestellen, en nu moet u in het dagelijkse leven met dat probleem leren omgaan. Maar troost u, u bent niet alleen. Meer dan 30% van de Belgen is verziend! We geven u enkele tips en handige weetjes om te leren leven met verziendheid.

PUB

Verziendheid: waarom kiest u best voor progressieve glazen?

Als u verziend bent en uw zicht voor ver al troebel is, heeft de oogarts u heel waarschijnlijk een bril met progressieve glazen voorgeschreven. Dat zijn glazen die uit verschillende, heel specifieke zones bestaan:

  • De onderste helft van het glas is bedoeld om van dichtbij te zien, meer bepaald om te lezen.
  • De bovenste helft van het glas corrigeert het vergezicht.
  • De middelste zone van het glas corrigeert het intermediair zicht.

Het voordeel van een bril met progressieve glazen is dat u geen twee verschillende brillen nodig hebt (een bril om dichtbij te zien en een om ver te zien) en dus niet voortdurend van bril moet wisselen. Progressieve glazen corrigeren zowel uw verziendheid als de eventuele andere gezichtsproblemen die u hebt (bijziendheid, hypermetropie (extreme verzienheid) en astigmatisme). Progressieve glazen worden altijd op maat gemaakt. U moet een montuur kiezen met glazen die minstens 28 mm hoog zijn, zodat die naar behoren gemaakt kunnen worden.

Het is raadzaam om progressieve glazen te dragen zodra er verziendheid optreedt, omdat de aanpassing aan de glazen dan sneller en vlotter verloopt. Het best draagt u de bril permanent, behalve in bepaalde situaties - maar dan mag u geen enkele andere visuele afwijking hebben - waar u geen zicht van dichtbij nodig hebt, zoals onder meer bij het sporten, het autorijden, wandelen, naar de bioscoop gaan of tuinieren.

Maar ondanks het grote voordeel van progressieve glazen - dat u dus maar één bril moet hebben - is het toch altijd handig om op diverse plaatsen een of twee brillen voor het zicht van dichtbij liggen te hebben voor situaties waar dat  nodig kan zijn: een wegenkaart of het menu op restaurant lezen, een contract of een aangetekende brief ondertekenen, enz.

Leven met verziendheid: de aanpassing aan de progressieve glazen

Een bril met progressieve glazen dragen is de eerste weken wel wat wennen. De hersenen moeten zich namelijk aanpassen en de verziende moet in de juiste  zone van het glas leren kijken al naargelang welke handeling hij op dat moment doet.

Progressieve glazen hebben enkele bijzonderheden die van de brildrager enige aanpassing vergen:

  • Wazige zones en lichte vervormingen aan de zijkanten van de glazen, wat een wazig of vervormd beeld kan geven. Om goed opzij te kunnen zien, moet de verziende de ogen recht voor zich gericht houden en het hoofd draaien.
  • Een zone voor het zicht van dichtbij in de onderste helft van de glazen. In bepaalde situaties - zoals trappen doen - mag de verziende de ogen niet naar beneden op de voeten richten, want dan zal hij een wazig zicht hebben. Hij moet het hoofd iets meer dan gewoonlijk naar beneden richten.
  • Om duidelijk te zien in de verte, moet de bovenste zone van de correctieglazen gebruikt worden.

Na enkele weken gaat dat allemaal vanzelf en gaan de kleine veranderingen en overgangen ongemerkt voorbij. Maar de eerste dagen is het behoorlijk wennen en kunt u zelfs hoofdpijn hebben of duizelig zijn. Aarzel dan niet om uw opticien om raad te vragen.

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, apothekeres op 29/11/2016 - 15h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Progressieve glazen: een geluk of een beproeving? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h49

Met progressieve of multifocale glazen kunt u van op elke afstand goed en duidelijk zien. Ze bieden de ideale oplossing om zowel presbyopie (ouderdomsverziendheid) te corrigeren als een andere gezichtsstoornis zoals hypermetropie (verziendheid), asti...

Progressieve glazen  en presbyopie: vraag en antwoord Geüpdatet op 08/02/2017 - 11h33

Wie last krijgt van presbyopie of ouderdomsverziendheid, moet daarmee rekening houden bij alles wat hij doet. Autorijden, sporten of het gebruik van pc- en andere schermen: het vraagt allemaal een aanpassing van de ogen. Onze expert dr. Olivier Lapla...

Moet u brillen? Zo maakt u de juiste keuze van correctieglazen Gepubliceerd op 10/11/2015 - 12h12

Eén op de twee Belgen corrigeert zijn zicht (met een bril of lenzen). Met het almaar groeiende aanbod aan optische snufjes is het tegenwoordig een hele opgave om de juiste keuze te maken, zowel voor het montuur als voor de correctieglazen. Met het vo...

Meer artikels