PUBLICITÉ

Verziendheid : Europeanen beginnen na hun veertigste slechter te zien

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/10/2006 - 00h00
-A +A

Verziendheid is een vermindering van het gezichtsvermogen naarmate de leeftijd stijgt. Iedereen krijgt er eenmaal de veertig voorbij mee te maken, de ene al iets meer dan de andere. Die afname van de gezichtsscherpte heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van miljoenen mensen over de hele wereld. Toch wordt de impact van verziendheid nog altijd onderschat.

PUB

Een gevolg van het verouderingsproces

Verziendheid kan omschreven worden als een verlies van het gezichtsvermogen dat samenhangt met het ouderworden. Het is dus geen oogafwijking, zoals dat het geval is met bijziendheid of hypermetrie (oververziendheid). Wereldwijd hebben anderhalf miljard mensen last van verziendheid. Het fenomeen is toe te schrijven aan een verminderd aanpassingsvermogen van het oog, het gevolg van de verminderende elasticiteit van de ooglens. Andere theorieën schrijven het toe aan het feit dat de ooglens niet bol genoeg meer kan staan. Hoe dan ook, vroeg of laat krijgt ieder van ons er in mindere of meerdere mate mee te maken.

Impact op het dagelijkse leven

In 2005 werden 1400 40-plussers uit zeven Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië) ondervraagd over hun kennis en hun houding tegenover verziendheid. De resultaten van de enquête waren verrassend: 80% van de Europeanen van meer dan 40 ondervindt problemen bij het lezen van belangrijke documenten zoals verklarende informatie en voedingswaarde op de verpakking van levensmiddelen; 70% heeft moeite om de krant, een boek of een tijdschrift te lezen; 60% van de ondervraagden kan moeilijk het scherm van een gsm lezen; 49% heeft last om een cheque in te vullen en om facturen te betalen; 40% moet zich inspannen om het uur op zijn horloge af te lezen; 21% van de ondervraagde vrouwen heeft problemen als ze zich 's ochtends maquilleert; 20% van de ondervraagden die verziend waren heeft minstens één keer een rekening of een strookje voor betaling met VISA getekend zonder dat hij/zij het bedrag kon lezen; 15% van de Europese mannen boven de 40 heeft 's ochtends problemen als hij zich scheert; meer dan 40% weet niets over het verouderingsproces van het oog; amper één op de drie ondervraagden heeft al horen praten over de term verziendheid en slechts een minderheid is op de hoogte van de mogelijkheden voor correctie ervan.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/10/2006 - 00h00 Persbericht "Bausch & Lomb brengt de eerste siliconen hydrogellens voor verziendheid op de markt", 12 oktober 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over verziendheid? Geüpdatet op 21/05/2013 - 09h49

Verziendheid is een veel voorkomende visuele stoornis. Wie wordt erdoor getroffen en wat zijn de symptomen van verziendheid? Welke behandelingen bestaan er? Kunnen verziende mensen lenzen dragen? Test uw kennis over het onderwerp.

Verziendheid: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h22

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht...

Verziendheid: wat te doen? Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h50

Bent u de veertig voorbij en sakkert u op de kranten omdat ze almaar kleinere lettertjes gebruiken? Dat is normaal, want het probleem ligt wel degelijk bij u! Uw ogen passen zich almaar minder goed aan en u ziet kleine lettertjes steeds waziger. Als...

Meer artikels