PUBLICITÉ

Verzegeling van de tandgroeven: waarom niet bij volwassenen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/02/2013 - 14h46
-A +A

Verzegeling van de tandgroeven wordt vaak bij kinderen uitgevoerd als preventie van cariës. De behandeling wordt door het RIZIV terugbetaald.

Hebben volwassenen ook baat bij deze techniek en kunnen ze zich zo ook beschermen tegen cariës?

PUB

Verzegeling van de tandgroeven bij kinderen

Tandgroeven zijn holtes of oneffenheden in het tandoppervlak waar zich makkelijk eetresten en bacteriën nestelen. Als die bacteriën gaan woekeren, vormt er zich cariës.

De bacteriën voeden zich namelijk met suiker en andere etensresten. Ze produceren daarbij zuren die het tandglazuur aantasten en de tanden vatbaar maakt voor cariës.

Bij kinderen vormt de meeste cariës zich in de tandgroeven. Het verzegelen van die tandgroeven helpt het ontstaan van cariës dus voorkomen

Wat houdt verzegeling van de tandgroeven in?
Bij deze behandeling wordt op de eerste en tweede definitieve kiezen een soort hars aangebracht dat een soort beschermend vernis vormt en de groeven dicht.

Verzegeling van de tandgroeven gebeurt in de praktijk bij kinderen tussen 6 jaar (zo gauw de eerste definitieve kiezen erdoor komen) en 13 jaar.

De periode tussen 6 en 13 jaar is een kritieke fase voor de vorming van tandcariës. Kinderen zijn immers zoetekauwen en hun tandhygiëne is niet altijd onberispelijk omdat ze zich nog niet bewust zijn van het belang ervan.

Maar het verzegelen van de tandgroeven heeft geen blijvend resultaat.
Bij kinderen met een specifiek risico is het soms nodig om de behandeling te herhalen. Dat zal de tandheelkundige bepalen.

 

Is een verzegeling van de tandgroeven te overwegen voor volwassenen?

Verzegeling van de tandgroeven kan perfect bij volwassenen, maar in de praktijk gebeurt het maar heel zelden. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Verzegeling van de tandgroeven is niet echt een behandeling, maar een preventieve ingreep en wordt daarom niet terugbetaald.
 • Verzegeling van de tandgroeven is niet definitief.
  Om het preventieve voordeel van de verzegeling van de tandgroeven te behouden zou ze regelmatig herhaald moeten worden, anders heeft het geen zin.
 • Alleen de kiezen en eventueel de voorkiezen worden aangepakt. De behandeling beschermt dus niet alle tanden tegen cariës. Cariës kan ook tussen de tanden ontstaan en op de hals van de tand.
 • Bij volwassenen zijn vaak al heel wat tanden behandeld met vullingen.
  Die zijn zelf ook een obstakel voor cariës, want de tandgroeven worden erdoor vernield.
  Tanden met vullingen komen niet in aanmerking voor verzegeling van de tandgroeven
  .
 • Anders dan kinderen zijn volwassenen zich ten volle bewust van het belang van een gezond gebit en beheersen ze ook de regels voor een goede mond- en tandhygiëne.
  De kritieke periode voor cariës is dus al voorbij
  .
 • Mond- en tandhygiëne is de meest doeltreffende preventieve methode.
  Alle tanden, alle delen van de tand (tandgroeven, hals, zones tussen de tanden) en het tandvlees worden erdoor beschermd.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/02/2013 - 14h46 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/02/2013 - 14h46

www.ameli.fr. Met de gewaardeerde medewerking van dr. Eric Thelotte, tandarts-chirurg, Chatou (78).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Nieuwigheden in de tandverzorging Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h54

In een maatschappij die almaar meer belang hecht aan het uiterlijk, streeft de tandverzorging ernaar om ons een nog mooier gebit te bezorgen en nodeloos leed te besparen. En er is heel wat vooruitgang op dit terrein!

Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Meer artikels