PUBLICITÉ

Verzadigde vetten: het slechte vet

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/07/2014 - 14h01
-A +A

Verzadigde vetten hebben een nadelige invloed op de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Een hoge consumptie van verzadigde vetten is dus een ernstig probleem voor de openbare gezondheid.

PUB

Verzadigde vetten zijn onze vijanden

Informatiecampagnes om de bevolking te sensibiliseren voor de gevaren van een voeding rijk aan verzadigde vetten nemen de laatste jaren in Europa voortdurend in aantal toe. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen.

  • Ten eerste verbruiken we te veel verzadigde vetten, zeker en vast in België.
  • Ten tweede zorgen deze vetten voor een verhoging van het cholesterolgehalte, wat dan weer leidt tot een stijging van het risico op cardiovasculaire ziekten, de belangrijkste sterfteoorzaak in Europa.

De kwalijke gevolgen worden duidelijk onderschat

Eenvoudige, doeltreffende en praktische maatregelen kunnen de aanvoer van verzadigde vetten nochtans aanzienlijk beperken:

  • verminder de consumptie van vlees,
  • geef de voorkeur aan mager vlees, vis en light zuivelproducten,
  • en gebruik plantaardige vetten (margarine en olie in plaats van room en boter), die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.

Het belang van deze maatregelen wordt bevestigd, o.a. door de recente resultaten van een Engels onderzoek (1), dat aantoont dat bijna 48% van de ondervraagde mensen denkt dat men zich geen zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid geconsumeerde verzadigde vetten, als men bijvoorbeeld regelmatig fysiek actief is, geen overgewicht heeft of veel fruit en groenten eet.

Met andere woorden, de meeste mensen weten dat verzadigde vetten slecht voor hen zijn, maar diezelfde mensen zien geen verband met cardiovasculaire ziekten.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 30/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/07/2014 - 14h01

1) Food Standard Agency, februari 2009 2) Maljaars J, American Journal of Clinical Nutrition, februari 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vetten: kwantiteit en kwaliteit! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer...

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Meer artikels