PUBLICITÉ

Verwikkelingen van hypertensie: schadelijk op twee vlakken

Geüpdatet door Dr Renaud Guichard, aangepast door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/12/2014 - 19h11
-A +A

Arteriële hypertensie of hoge bloeddruk is schadelijk op twee manieren: de hoge bloeddruk kan op zich problemen veroorzaken, namelijk bij acute aanvallen, maar veroorzaakt op lange termijn ook een aantasting van de slagaders, met alle gevolgen van dien. Hypertensie is dus schadelijk, zowel op korte als op lange termijn.

Zowel op korte als lange termijn, mogen we hoge bloeddruk niet verwaarlozen.

PUB

Verwikkelingen op korte termijn

Als de bloeddrukwaarden zeer hoog zijn, spreekt men van ernstige of zeer ernstige hypertensie. Als de systolische bloeddruk plots stijgt tot meer dan 25 cm kwik (het hoogste cijfer dat de arts u geeft) en de diastolische bloeddruk tot 13 cm kwik (het laagste cijfer dat de arts u geeft), spreken we van een acute hypertensieve aanval.

Een acute hypertensieve aanval veroorzaakt vooral neurologische symptomen:

 • stuipen (zoals een epilepsie-aanval)

 • braken

 • hevige hoofdpijn

 • eventueel gaande tot bewustzijnsverlies of coma

 • een massale hersenbloeding (men spreekt dan van een hemorragisch cerebrovasculair accident in tegenstelling tot een ischemisch cerebrovasculair accident (CVA) dat wordt veroorzaakt door verstopping van een slagader door een stolsel) met ernstige neurologische tekenen als gevolg, zoals bijv. hemiplegie (verlamming van één lichaamshelft).

Ernstige hypertensie kan ook acuut longoedeem veroorzaken. Het linkerhart moet het bloed uitpompen tegen een zeer hoge druk. Het wordt daar dermate door belast dat het hart het bloed niet meer goed kan uitpompen zodat het bloed in de longen blijft staan, met ernstige ademhalingsstoornissen als gevolg. Longoedeem komt tot uiting in kortademigheid en een beklemmend gevoel.

Een minder ernstige hypertensieve aanval kan symptomen veroorzaken zoals:

 • neusbloedingen

 • een gevoel van beklemming in de borstkas

 • kleine cerebrovasculaire accidenten, die soms niet worden opgemerkt maar op lange termijn wel hersenbeschadiging veroorzaken (met geheugenstoornissen en stoornissen van de cognitieve functies als gevolg).

Een ernstige hypertensieve aanval moet dringend worden behandeld, bij voorkeur op een eenheid voor intensieve zorgen. De bloeddruk moet snel worden verlaagd met intraveneuze geneesmiddelen om ernstige acute verwikkelingen te voorkomen.

Bij longoedeem geeft men ook een diureticum om het vocht te elimineren. Daarna moet worden gezocht naar de oorzaak van de hoge bloeddruk en moet een behandeling op lange termijn worden ingesteld.

Verwikkelingen op lange termijn

Hoge bloeddruk beschadigt geleidelijk de slagaders, wat tal van verwikkelingen kan veroorzaken, zeker als er nog andere risicofactoren zijn:

 • hypercholesterolemie

 • roken

 • overgewicht

 • hogere leeftijd

De hersenslagaders worden het meest aangetast, wat kan leiden tot een cerebrovasculair accident. Er zijn twee soorten CVA: hemorragisch CVA (waarover we het net hebben gehad), dat minder frequent voorkomt, en ischemisch CVA (een gedeelte van de hersenen krijgt geen bloed meer doordat één van de hersenslagaders verstopt is). Een cerebrovasculair accident kan allerlei gevolgen hebben, gaande van een verlamming van een lidmaat die volledig geneest tot hemiplegie en de dood (20% van de cardiovasculaire mortaliteit in de Verenigde Staten is toe te schrijven aan cerebrovasculaire accidenten).

Initialement publié par Dr. Renaud Lieberherr, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 16/10/2001 - 00h00 et mis à jour par Dr Renaud Guichard, aangepast door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/12/2014 - 19h11
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Hypertensie: de stille doder Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Wat hypertensie zo gevaarlijk maakt, is dat ze vaak geruisloos verloopt. Meestal heeft de patiënt namelijk geen duidelijke symptomen. Toch kan ze ernstige schade aanrichten aan hart, hersenen en nieren.

Meer artikels