PUBLICITÉ

Vervuiling kan leiden tot aangeboren hartaandoeningen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00
-A +A

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan luchtvervuiling, lopen meer risico een baby met een hart- of longafwijking ter wereld te brengen. Mogelijke oorzaken zijn ozon en koolstofmonoxide, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen.

PUB

Luchtvervuiling is zeer schadelijk voor zwangere vrouwen en hun baby's. Blootstelling aan verontreinigde lucht tijdens de zwangerschap zou bij pasgeborenen hartfalen kunnen veroorzaken.

Hartproblemen bij baby's door luchtvervuiling?

Dit blijkt uit een studie die tussen 1987 en 1993 werd uitgevoerd bij 9.000 kinderen die in Los Angeles werden geboren. In deze studie werd vooral aandacht besteed aan koolstofmonoxidestofen ozon, die dus gedeeltelijk afkomstig zijn van het wegverkeer. Vrouwen die in zeer vervuilde wijken woonden, liepen driemaal meer risico kinderen met long- of hartproblemen ter wereld te brengen. Het risico was het hoogst bij de vrouwen die vooral tijdens de tweede maand van de zwangerschap, een periode die cruciaal is voor de ontwikkeling van het hart, aan luchtvervuiling werden blootgesteld.Bepaalde stoffen in vervuilde lucht zouden dus de ontwikkeling van de baby kunnen verstoren.

Toch dient te worden vermeld dat:

  • nog andere scheikundige stoffen een rol zouden kunnen spelen;
  • andere risicofactoren, die hier niet werden onderzocht, een rol zouden kunnen spelen. We denken daarbij aan roken tijdens de zwangerschap, zwaarlijvigheid en bepaalde diëten;
  • Ook sociaal-economische en educatieve factoren kunnen een schadelijk effect hebben op de gezondheid van moeder en kind.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/01/2002 - 00h00 Ritz. B. et coll. Am. J. Epidemiol., December 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Luchtvervuiling in vliegtuigen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Reeds jaren vertonen passagiers en het vliegend personeel allerlei gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Dit zou te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lucht in de passagiersvliegtuigen.

Gevoelig voor vervuiling Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Eén jaar voor de Olympische Spelen in Peking stellen veel mensen zich de vraag welk effect de vervuilde lucht op de prestaties van de atleten zal hebben.

Meer artikels