Vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan luchtvervuiling, lopen meer risico een baby met een hart- of longafwijking ter wereld te brengen. Mogelijke oorzaken zijn ozon en koolstofmonoxide, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen.

Luchtvervuiling is zeer schadelijk voor zwangere vrouwen en hun baby's. Blootstelling aan verontreinigde lucht tijdens de zwangerschap zou bij pasgeborenen hartfalen kunnen veroorzaken.
Hartproblemen bij baby's door luchtvervuiling?
Dit blijkt uit een studie die tussen 1987 en 1993 werd uitgevoerd bij 9.000 kinderen die in Los Angeles werden geboren. In deze studie werd vooral aandacht besteed aan koolstofmonoxidestofen ozon, die dus gedeeltelijk afkomstig zijn van het wegverkeer. Vrouwen die in zeer vervuilde wijken woonden, liepen driemaal meer risico kinderen met long- of hartproblemen ter wereld te brengen. Het risico was het hoogst bij de vrouwen die vooral tijdens de tweede maand van de zwangerschap, een periode die cruciaal is voor de ontwikkeling van het hart, aan luchtvervuiling werden blootgesteld.Bepaalde stoffen in vervuilde lucht zouden dus de ontwikkeling van de baby kunnen verstoren.
Toch dient te worden vermeld dat:
- nog andere scheikundige stoffen een rol zouden kunnen spelen;
- andere risicofactoren, die hier niet werden onderzocht, een rol zouden kunnen spelen. We denken daarbij aan roken tijdens de zwangerschap, zwaarlijvigheid en bepaalde diëten;
- Ook sociaal-economische en educatieve factoren kunnen een schadelijk effect hebben op de gezondheid van moeder en kind.