PUBLICITÉ

Vervuiling en gezondheid: 5 plekken waar u beter niet kunt wonen…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/10/2013 - 15h39
-A +A

Over de impact van vervuiling op onze gezondheid raakt steeds meer bekend.

Van slaapstoornissen tot longkanker: heel wat gezondheidsrisico’s hangen deels samen met de vervuilende stoffen die we inademen… en dus met de plaatsen waar we wonen.

Een kort overzicht van de te vermijden woonplekken…

 

PUB

Autoverkeer: altijd te mijden

Onze voorliefde voor koning auto is een grote boosdoener als het om luchtvervuiling gaat: gassen, fijnstof enz.
De gevolgen zijn ernstig en wellicht diverser dan u denkt. In de eerste plaats luchtwegaandoeningen uiteraard, maar vandaag staat ook vast dat er een verband is tussen autovervuiling en hart- en vaatziekten. Wetenschappers bestuderen momenteel ook een mogelijke link met ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

Risicowoningen liggen niet alleen langs zeer drukke wegen, maar ook in de nabijgelegen omgeving. Bovendien blijft luchtverontreiniging niet beperkt tot auto(snel)wegen: overal waar vaak files voorkomen, staan de bewoners bloot aan overmatige luchtvervuiling.

Stomerij: niet voor iedereen goed

Stomerijen (in Vlaanderen beter bekend als droogkuis) die perchloorethyleen gebruiken, zijn schadelijk voor hun klanten. Dat geldt uiteraard in de eerste plaats voor de werknemers die er dag in dag uit werken. Maar ook personen die in een gebouw wonen waar een stomerij gevestigd is, raken erdoor besmet.

Vandaar dat het sterk af te raden is om in zo’n gebouw te gaan wonen. Tenzij het om een stomerij gaat van het nieuwste type, die geen perchloorethyleen gebruikt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/10/2013 - 15h39

Environmental Health 2013, 12:43 doi:10.1186/1476-069X-12-43, www.radonday.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Graag minder lawaai voor onze kinderen! Geüpdatet op 18/04/2017 - 16h21

We kennen al de negatieve effecten van geluidsoverlast op de gezondheid, vooral dan op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Maar waar we minder rekening mee houden, is dat lawaai ook nefast is voor de ontwikkeling van de kinderen!

Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Meer artikels