PUBLICITÉ

Vervaldatum: lees het etiket!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/01/2003 - 00h00
-A +A

De laatste informatiebrief van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid herinnert ons eraan dat voedingsmiddelen een beperkte houdbaarheid hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch noteert men werkelijk talrijke gevallen van voedselintoxicatie doordat de vervaldatum overschreden was. De vervaldatum staat nochtans duidelijk vermeld op het product.

PUB

Voor voedingsmiddelen die sterk aan bederf onderhevig zijn, eist de wetgever dat de uiterste verbruiksdatum wordt vermeld: “te gebruiken vóór...”. Voorbij die datum is het beter het product weg te gooien. Sterk aan bederf onderhevige voedingsmiddelen zijn verse vis en rauw of gemalen vlees. De datum is de uiterste datum dat de producent de kwaliteit van het voedingsmiddel waarborgt. Vóór die datum loopt u normaal dus geen probleem als u de aangegeven voorwaarden voor bewaring in acht hebt genomen. Sommige voedingsmiddelen kunnen langer worden bewaard. Op die producten staat een minimale houdbaarheid die op twee manieren kan worden aangegeven: “Bij voorkeur gebruiken vóór [datum-maand-jaar]” of “Bij voorkeur te gebruiken vóór einde [maand-jaar]”.

  • Voor voedingsmiddelen die minder dan 3 maanden houdbaar zijn, zijn enkel de dag en de maand op het etiket vermeld.
  • Voor voedingsmiddelen die 3 tot 18 maanden houdbaar zijn, volstaan de maand en het jaar.
  • Voor voedingsmiddelen die lang (meer dan 18 maanden) kunnen worden bewaard, volstaat het jaar.
Maar niet alle eetwaren zijn onderworpen aan die wetgeving. Er moet geen uiterste gebruiksdatum worden vermeld op vers fruit en groenten, ongeschilde ongesneden aardappelen, frisdranken, zout, wijn, dranken met meer dan 10 volumepercent alcohol... Hetzelfde geldt voor gebak en brood: de kwaliteit daarvan wordt slechts 24 uur na aankoop gewaarborgd.De wetgever doet echter ook een beroep op het gezond verstand van de consument. Het is vrij eenvoudig de versheid van een product te beoordelen. Voor sommige producten, zoals eieren, is dat uiteraard moeilijker, maar de producenten duiden over het algemeen de dag aan waarop het ei werd gelegd, en de minimale houdbaarheid.Maar die waarborgen zijn enkel geldig als de voedingsmiddelen na het openen ook correct worden bewaard. Zodra het pakje, de doos, het zakje... geopend zijn, vervalt de waarborg van de producent. Het voedingsmiddel kan zelfs snel bederven. Een doos melk die met ultrahoge temperatuur (UHT) werd behandeld, kan maanden worden bewaard. Maar eens de doos geopend wordt, is het beter de melk in de koelkast te bewaren en binnen 48 uur te consumeren!Tot besluit, als de houdbaarheid bij aankoop wordt uitgedrukt in dagen, maanden of jaren, vermindert die na het openen van het product tot dagen en uren. Blijf dus waakzaam en, in geval van twijfel, gooi het verdachte product weg.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/01/2003 - 00h00 Bulletin van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, januari 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bewaart u verse producten? Geüpdatet op 20/12/2016 - 11h49

Verse producten - vlees, vis, zuivelproducten en kaas - bederven snel, de ene al wat sneller dan de andere. Hoe behandelt u de verse producten die u gewoonlijk koopt het best om te voorkomen dat u ze moet weggooien of een voedselvergiftiging oploopt?

Eet ik rundvlees of niet? Geüpdatet op 14/11/2014 - 15h58

De Belgen eten almaar minder rundvlees , maar de consumptie ligt hier toch nog altijd hoger dan in de buurlanden. Hoe maakt u de juiste keuze van vlees om te genieten van het beste van het rund?

Meer artikels