PUBLICITÉ

Vertroetel uw tanden!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

De Belg koopt gemiddeld minder dan 2 tandenborstels per jaar, terwijl het aan te raden is om ze 4 keer te vervangen. En met 280 ml tandpasta per jaar zijn we hekkensluiter in het Europese peloton. 1 op de 2 Belgen gaat nauwelijks één keer per jaar naar de tandarts.

PUB

Een bar slecht "rapport" dat het Verbond der Vlaamse Tandartsen en zijn Franstalige tegenhanger ertoe aanzette om de mondhygiëne in ons land te bevorderen.

Een goede mondhygiëne

Uw tanden zijn proper, zonder voedselresten en plaque? Uw tandvlees is roze, voelt niet pijnlijk aan en bloedt niet als u uw tanden poetst of tanddraad gebruikt? U hebt een frisse adem? Bravo: uw mondhygiëne is onberispelijk! Gezonde tanden verfraaien uw gezicht en uw glimlach, verhogen uw welzijn en vergemakkelijken het eten en het spreken. Een goede mondhygiëne is dan ook zeer belangrijk voor uw algemeen welzijn. Dagelijkse preventieve verzorging, zoals een goede poetsbeurt en het gebruik van tanddraad, vermijdt problemen. En als u toch zorg nodig hebt, zal die minder pijnlijk, minder duur en minder hinderlijk zijn. Tussen de regelmatige bezoeken aan uw tandarts door kunt u enkele eenvoudige voorzorgen nemen om tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere tandproblemen te vermijden:

  • Poets twee keer per dag grondig uw tanden en gebruik elke dag tanddraad.
  • Streef naar een evenwichtige voeding en vermijd tussendoortjes.
  • Gebruik fluorhoudende tandproducten, inclusief tandpasta.
  • Gebruik mondbaden met fluor als uw tandarts u dat aanraadt.
  • Laat uw kinderen onder de 12 jaar fluorhoudend water drinken of fluorsupplementen innemen als u in een gebied woont waar het leidingwater geen fluor bevat.

Hoe poetst u correct uw tanden?

  • Hou de tandenborstel in een hoek van 45° naar de tandvleesrand en maak telkens draaibewegingen van het tandvlees weg.
  • Poets de binnenkant, de buitenkant en het kauwoppervlak van elke tand, en maak daarbij kleine op en neer gaande bewegingen.
  • Poets zacht uw tong, om de bacteriën te verwijderen en een frisse adem te krijgen.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00 Campagne 'Geef voorrang aan uw tanden', september 2003, Verbond der Vlaamse Tandartsen en Société de Médecine Dentaire, in samenwerking met Colgate.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Natuurlijke remedies tegen tandplak Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne. Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan...

Hebben mondspoelingen nut? Gepubliceerd op 25/08/2012 - 15h30

Fluor geel, fluor blauw en fluor roze… Mondspoelingen gaan prat op hun “frisse en zurige smaak” en zijn vaak in de grootwarenhuizen te vinden. Ze zien er onschuldig en aantrekkelijk uit, maar het gebruik is aan een aantal regels gebonden. Wat is het...

Hoe krijgen we gele tanden? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h27

Iedereen droomt van mooie tanden , tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel ? En hoe kunnen we ze wit houden?

Meer artikels