PUBLICITÉ

Verstuikingen: EHBO en behandeling achteraf

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/03/2009 - 00h00
-A +A

Een verstuiking is een verrekking of een scheur van de ligamenten of gewrichtsbanden (het bindweefsel rond een gewricht). Het letsel veroorzaakt een oedeem en soms ook een bloeduitstorting. Enkelverstuikingen zijn de meest voorkomende vorm, maar ook de knie, de pols en de schouder kunnen getroffen worden. Hoe ziet de eerste hulp bij zo'n ongeluk eruit en wat houdt de verdere behandeling in?

PUB

Verstuikingen, vrij veel voorkomende letsels


Verstuikingen zijn, alle sporten samengenomen, goed voor 15 tot 20 % van de sportletsels. Bij twijfel of het eventueel om een breuk gaat, zal een röntgenfoto uitsluitsel bieden. Aarzel niet om naar uw huisarts te gaan, zeker niet als er een oedeem is of als u veel pijn hebt. Als u er vroeg bij bent en het letsel goed verzorgd wordt, is het risico dat u hervalt veel kleiner…

Eerste hulp bij verstuikingen


Leg de eerste 24 uur ijs of koude kompressen op het gewricht om de zwelling weg te nemen (om het uur, een twintigtal minuten per uur).
Zorg dat de gekwetste spier rust krijgt: doe geen sporten en andere lichamelijke activiteiten zolang de pijn aanhoudt.
Doe een elastieken tape om het gewricht en haal die stevig aan. Dat geeft steun en gaat het zwellen tegen.
Leg het getroffen gewricht indien mogelijk wat hoger om de bloedstroom te bevorderen. Als de verstuiking op de pols, de elleboog of de schouder zit, kunt u uw arm in een doek dragen zodat hij wat hoger komt.
Hou het getroffen lid niet uren achtereen stil. Doe wat trage en passieve bewegingen om te voorkomen dat het stijf wordt.

Leg na de eerste 24 uur geen ijs meer op de plek, maar zorg omgekeerd dat ze goed warm is. Warme kompressen op de pijnlijke zone verlichten de pijn, bevorderen de mobiliteit en de bloedsomloop en versnellen het genezingsproces.

Wat medicatie betreft kunnen de pijn, het ongemak en het oedeem verzacht worden met pijnstillers (paracetamol) of ontstekingsremmers (ibuprofen). Ook een spierontspannende zalf of gel kan helpen.

Ook massages uitgevoerd door een kinesist kunnen de spierpijn verminderen en de pijnlijke zone meer bewegingsruimte geven.
Een ander hulpmiddel dat verzachting kan brengen is homeopathie (Arnica 30CH).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/03/2009 - 00h00 Faculté de médecine Pierre et Marie Curie, CHU-Pitié Salpêtrière, www.chups.jussieu.fr.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ