PUBLICITÉ

Verstopte neus na 40 jaar: denk aan sinonasale polypose

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

Een allergisch verleden, een chronisch verstopte neus met sinusitisaanvallen. En als het nu eens om sinonasale polypose ging?

PUB

U bent de veertig voorbij en hebt sinds een jaar het gevoel dat u voor alles allergisch bent geworden: uw neus is bijna altijd verstopt, u hebt een nasale stem en hebt ook geregeld last van migraine, die u aan uw sinusitis wijt. Uw huisarts heeft al enkele antibioticakuren voorgeschreven om deze rinitis of sinusitis te overwinnen, en op de röntgenfoto van de sinussen is duidelijk opaciteit te zien. Wat moet u doen?

Uw huisarts stuurt u naar een KNO-specialist die een rinoscopie uitvoert. En wat blijkt: uw sinussen zitten vol poliepen! Een sinusscan bevestigt dat, en u moet gedurende vijf dagen corticoïdentabletten innemen en vervolgens elke dag corticoïden in uw neus druppelen. En het helpt: uw neus is weer vrij en u bent van uw hoofdpijn verlost. Uit een controlescan blijkt dat de sinussen bijna geen poliepen meer vertonen. U krijgt ook een langetermijnbehandeling met een antihistaminicum voorgeschreven.

Poliepen en astma

Soms krijgen we een ietwat verschillend beeld te zien en domineert het astma, of hebt u vooral last van hoesten en een piepende adem. Uw neus blijft verstopt, en dit keer vraagt uw KNO-arts of u ook allergisch bent voor aspirine of ontstekingsremmers. Dat is inderdaad het geval. De diagnose luidt: de ziekte van Widal (astma + sinonasale polypose + aspirineallergie). De behandeling is precies dezelfde en blijkt even doeltreffend. Als aanvulling krijgt u ook inhalatiecorticoïden voorgeschreven tegen uw astma.

Als chirurgie onvermijdbaar wordt

In sommige gevallen zijn lokale behandelingen niet voldoende en is een endonasale ingreep nodig onder optische controle. De resultaten zijn eveneens uitstekend.

Conclusie: eenmaal voorbij de veertig veranderen de allergieverschijnselen, en bij 40-plussers die voortdurend geplaagd worden door KNO-aandoeningen, moet in de eerste plaats aan sinonasale polypose gedacht worden.

Abonnez-vous gratuitement à la newsletter e-santé !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00 Naar de voordracht van dr. C. Baril, 10de nationaal forum van de Club Isambert, 16 januari 2005, Parijs.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over sinusitis Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Sinusitis is een aandoening waarbij de holten van de beenderen aan weerskanten van de neus worden aangetast. De ziekte komt veel voor en toch is er weinig over bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de risicofactoren van sinusitis zijn, hoe...

Meer artikels