PUBLICITÉ

Versterk uw afweer

Gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00
-A +A

Ons immuunsysteem moet ons beschermen tegen een hele reeks indringers die zich in onze cellen en weefsels willen nestelen. Van bij de minste aanval reageert het door virussen te verjagen, bacteriën te bestrijden en parasieten en andere schadelijke stoffen te elimineren. Om de agressor te overwinnen, moeten onze antilichamen echter sterk genoeg zijn en over stevige munitie beschikken. Sommige producten hebben een beslissende invloed op de werking van ons afweersysteem. Zo stimuleren groenten en fruit de witte bloedcellen, onze afweercellen, omdat ze rijk zijn aan vitamines en mineralen met antioxiderende eigenschappen. Antilichamen worden aangemaakt uit de aminozuren die afkomstig zijn uit de vertering van eiwithoudende producten. Vandaar dat we ook voldoende eiwitten moeten innemen. Net als melkproducten, die de darmflora voeden en daardoor onze weerstand verhogen.

PUB

Vitamine C: een 'genie'

Vitamine C-tekorten zijn één van de belangrijkste oorzaken van een verzwakte afweer. Vitamine C wordt niet aangemaakt door het lichaam, dus moeten we ze uit onze voeding halen, vooral uit citrusvruchten. Is dat onvoldoende het geval, zoals vaak in de winter, dan kunnen vitaminesupplementen nodig zijn. Zonder vitamine A zijn de celgroei en de celdifferentiatie onmogelijk, wat de weefselvernieuwing afremt en niet alleen de weerstand tegen virussen en bacteriën vermindert, maar ook de doeltreffendheid van het immuunsysteem verlaagt. Vitamine E ten slotte verhoogt eveneens de weerstand en bestrijdt stress, die het op onze natuurlijke afweer heeft gemunt.

'Strijdende' oligo-elementen

Zink is een uitstekende antioxidant, vooral in combinatie met selenium. Het is bewezen dat hij de afweer verhoogt: hij stimuleert de vermenigvuldiging van de witte bloedcellen en verkleint het voortplantingsvermogen van virussen. Koper heeft dan weer antivirale eigenschappen en is eveneens een wapen tegen winterinfecties, net als zwavel, ginseng en bijenproducten zoals koninginnenbrij.

Gepubliceerd op 11/05/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eet u gezond tijdens de winter! Gepubliceerd op 03/11/2016 - 11h45

Wacht niet tot plots virussen en andere bacteriële infecties toeslaan , maar wapen u met mes en vork tegen winterkwalen. Heel wat producten versterken immers uw immuunsysteem dankzij hun rijkdom aan vitamines en mineralen .

Zink, een waardevol metaal Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

Tijdens de carrière van een sportman heb je wel eens periodes waarin hij constant ziek wordt of in de onmogelijkheid verkeert om wonden te laten helen of om blessures, die nochtans inherent zijn aan zijn sportactiviteit, te laten genezen. Zou hij mis...

Citrusvruchten in de kijker Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Ze zijn dé stervruchten van de winter. Wie? De citrusvruchten natuurlijk! Hun rijkdom aan vitamine C beschermt ons tegen de winterkou, maar da's lang niet hun enige voedingstroef. Een bijzondere fruitfamilie onder de loep…

Meer artikels