PUBLICITÉ

VERSLAVING: EEN KWESTIE VAN BEELD

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Het overmatig gebruik van alcohol bij jongeren is een reden van grote bezorgdheid in zeer veel landen waaronder België. Als men weet welk beeld jongeren van alcohol hebben, kan men in een aantal gevallen een preventief beleid voeren.

PUB

Hoog alcoholverbruik bij schoolgaande jongeren is een groot probleem in veel landen, waaronder België, maar ook in de Verenigde Staten waarin deze studie werd uitgevoerd. Uit sociaal-epidemiologische studies blijkt dat talrijke jongeren die te veel alcohol drinken, hun gedrag ten opzichte van alcohol "normaliseren" naarmate ze volwassen worden. Maar kan men bij studenten die te veel drinken, voorspellen wie het risico loopt af te glijden naar chronisch alcoholisme? Als men op die vraag een positief antwoord zou kunnen geven, zou men die personen kunnen laten deelnemen aan educatieve programma's om alcoholisme te voorkomen.

Alcoholisme heeft zijn redenen...

Het beeld dat jonge drinkers van alcohol hebben, kan reeds een idee geven. De auteurs onderzochten dan ook het beeld dat die jongeren van alcohol hebben:

  • sommigen hebben het gevoel dat ze iets belangrijks zouden missen als ze niet meer zouden kunnen drinken;
  • voor sommige jongeren is alcohol bij een sociaal gebeuren belangrijk terwijl anderen daar helemaal geen belang aan hechten;
  • sommige jongeren drinken graag alcohol, anderen niet;
  • sommige jongeren voorzien dat ze 's avonds één of twee alcoholische dranken zullen drinken, anderen niet.

Goed om te weten!

Het is niet verwonderlijk dat de mogelijke rol van alcohol in het leven van een student, het beeld dat een drinker kan hebben van alcohol, en de associatie van alcohol met een essentieel levensgenot een sterke voorspellende waarde hebben wat betreft het voortzetten van een overmatig drankgebruik dat begon op de middelbare school of aan de universiteit. Die vaststelling moet wel nog worden bevestigd, maar misschien biedt dat de mogelijkheid voor een preventief beleid dat zich bij voorkeur richt tot jongeren die bij vragenlijsten over het beeld dat jongeren hebben van alcohol, sterk gewonnen zijn voor alcohol en dus het hoogste risico lopen om ook op volwassen leeftijd veel te blijven drinken.Interessant in dat verband zijn ook de resultaten van de studie die door de "Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen" werd gepubliceerd.Raad jongeren (en minder jongeren) met alcoholproblemen uit uw omgeving dus aan om deel te nemen aan programma's voor de preventie van alcoholisme.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 M.D. Slater. J. Drug Education 2001; 31: 263-269
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Waar drinken de jongeren? Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h05

Sinds 10 januari 2010 is de verkoop van alcohol aan minderjarigen strikt gereglementeerd. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid publiceerde onlangs de resultaten van een evaluatie van de nieuwe wetgeving.

Premix light: nog gevaarlijker! Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Premix drankjes zijn kant-en-klare cocktails met een mengeling van alcoholische en niet-alcoholische drank. Ze zijn erg populair, vooral bij jongeren, en light-versies lieten dan ook niet lang op zich wachten. Maar de zoetstoffen die er in zitten zou...

Meer artikels