PUBLICITÉ

Verslaafd aan chocolade?!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

Kunnen we verslaafd raken aan chocolade, zoals sommigen verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Heel wat onderzoekers hebben hierover - uiteenlopende - hypothesen geformuleerd, maar die konden tot dusver nog niet afdoende bewezen worden.

PUB

40 % van de vrouwen en 15 % van de mannen zouden "chocoliekers" zijn (naar analogie van "alcoholiekers"), met andere woorden: verslaafd aan chocolade. Bij drie van de vier chocoladeverslaafden kan geen enkel ander product deze onbedwingbare trek (of "craving") stillen. Bovendien verorberen heel wat chocoladeverslaafden hun geliefde snoep in het geniep of hebben ze een vorm van boulimie ontwikkeld. De meeste chocoliekers verklaren hun verslaving door het prettige mondgevoel dat de smeltende chocolade hun bezorgt en door de "orosensoriële" eigenschappen van chocolade: smaak, geur en textuur. Chocolade bevat veel cacaoboter (vet) en suiker. Sommige onderzoekers hebben trouwens geprobeerd om chocoladeverslaving te verklaren door trek in suiker. Toch verklaart 75 % van de chocoladeverslaafden dat deze lekkernij absoluut niet te vervangen is door andere zoetigheid.

Op zoek naar de schuldige

De onderzoekers hebben vastgesteld dat witte chocolade weliswaar eveneens cacaoboter en suiker bevat, maar toch niet erg in trek is bij chocoladeliefhebbers. Vandaar dat ze de farmacologische bestanddelen zijn gaan bestuderen van melkchocolade en fondantchocolade, die verschillen van die van witte chocolade. Jammer genoeg voor hen konden biogene amines, methylxanthines en cannabinoïden geen afdoende verklaring bieden voor chocoladeverslaving. Hoe dan ook, onderzoekers hebben vastgesteld dat onbedwingbare trek in chocolade gestimuleerd wordt door een zeer krachtig mechanisme: het sensoriële welbehagen dat smeltende chocolade verschaft in de mond. De kracht van dit mechanisme wordt beïnvloed door de fysiologische en psychologische toestand van de persoon in kwestie.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00 NeuroPsy, 5de jaargang, nr. 29, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen eindejaarsfeesten zonder chocolade Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h03

De eindejaarsfeesten zijn ondenkbaar zonder chocolade. Traditioneel bieden we onze gasten dan chocolade aan en daar valt echt niet aan te ontsnappen! Maar waarom zou u uw chocolade niet eens zelf maken? Het is echt niet moeilijk en het is een stuk go...

Zwarte chocolade of melkchocolade? Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Chocolade zou goed zijn voor hart en bloedvaten omdat hij antioxidanten bevat. Hun werking zou echter afgeremd worden door melk. Zwarte chocolade is dan ook beter voor uw slagaders dan melkchocolade!

Chocolade: onverzadigbare passie of softdrug? Gepubliceerd op 30/03/2016 - 12h03

Pasen is met zijn overvloed van chocolade-eieren en -konijnen voorbij. En het zijn niet alleen de kinderen die ze graag lusten! De voorliefde voor chocolade is veel heviger dan de typische snoeplust van kinderen. Volwassenen praten soms over hun choc...

Hypertensie? Twee stukjes chocolade per dag! Gepubliceerd op 14/04/2014 - 16h16

Door zijn rijkdom aan antioxiderende moleculen, behoort cacao tot de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. De weldaad van cacao voor de cardiovasculaire gezondheid werden bevestigd. Trouwens, twee blokjes pure chocolade per dag volstaan om hypertensie...

Meer artikels