PUBLICITÉ

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren…

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 21/08/2015 - 12h23
-A +A

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels nog eens op een rijtje en geven nog enkele extra tips.

PUB

Bacteriën en de temperatuur

Pathogene of ziekteverwekkende bacteriën, zoals salmonella, zijn niet echt gevaarlijk zolang hun aantal beperkt is. Ons afweersysteem heeft namelijk als taak om ze te neutraliseren.  Maar als ze ons met miljoenen aanvallen en ons afweersysteem het laat afweten, liggen de kaarten anders.

Het merendeel van de gevaarlijke bacteriën vermeerdert zich heel snel bij een temperatuur tussen 10 en 60°C. Als de omgevingstemperatuur constant rond de 30°C schommelt, zoals deze zomer het geval was, hebben ze kans te over om zich comfortabel in onze levensmiddelen te nestelen zonder dat we er ons zelf maar van bewust zijn.

Daarom moet u er een gewoonte van maken om uw levensmiddelen te bewaren op minstens 10°C (7°C is nog beter, uit veiligheidsoverwegingen) tot op het moment dat u ze gaat verwerken of opeten. 

Nuttig materiaal om uw voedingswaren  zo vers mogelijk te houden

Voor de kwetsbaarste producten: een isothermische zak om uw aankopen weg te bergen zo gauw u aan de kassa betaald hebt: vlees, vis, kaas, melkproducten, ijs en desserts, kant-en-klare gerechten, en natuurlijk diepvriesproducten.

Een koelbox die u in de koffer van de auto kunt zetten. Die komt ook van pas voor picknicks en uitstapjes naar het strand.

Verschillende koelelementen: u zult ze vaak en overal kunnen gebruiken: in een mand, een winkelwagentje, een rugzak, enz. Vergeet ze dan wel niet de avond ervoor in de diepvriezer te leggen.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 21/08/2015 - 12h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Voedselvergiftiging, een typische zomerkwaal? Gepubliceerd op 30/07/2012 - 10h51

Het is zomer , fijn ! Maar laat uw waakzaamheid niet verslappen, want ook dit seizoen heeft zijn typische kwaaltjes en ziektes. Een voedselvergiftiging bijvoorbeeld is geen leuke ervaring. Zorg dat u de juiste reflexen hebt!

Meer artikels