PUBLICITÉ

Verre reizen, leeftijd, zwangerschap: pas op voor koorts!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 13h19
-A +A

Koorts is geen ziekte, maar een symptoom.

Vaak is koorts onschuldig, maar soms vergt ze extra waakzaamheid.

Reizen naar verre landen, hoge leeftijd of heel jonge kinderen: wanneer moet u bij koorts snel naar de dokter?

PUB

Koorts en reizen naar tropische landen

Tegenwoordig wordt er zeer veel gereisd, ook naar tropische landen. Niet alleen stijgt het aantal reizigers, ook de leeftijd van de reizigers is zeer uiteenlopend.

Reizen kan nochtans een gevaar voor de gezondheid inhouden, vooral malaria. Malaria kan dodelijk zijn als geen passende behandeling wordt ingesteld.

Koorts is het belangrijkste en soms enige teken van malaria. Gezien de potentiële ernst van malaria moet die diagnose steeds in overweging worden genomen bij koorts tijdens de reis of na de terugkeer, als het bezochte land tenminste een risico van malaria inhoudt.

Als u naar een tropisch land wilt gaan, moet u dus eerst de nodige inlichtingen inwinnen.

Als u van plan bent om naar een land te gaan waar een risico op malaria bestaat, zal er een preventieve behandeling worden voorgeschreven. Die is aangepast aan het land van bestemming.

De diagnose wordt gesteld met een, waarbij de parasieten in het bloed worden opgespoord. Het resultaat is snel bekend en betrouwbaar. Koorts in een tropisch land kan nog andere oorzaken hebben, die vaak minder ernstig zijn:

 • parasitaire oorzaken (leishmaniose, bilharziose, amboebiase, trypanosomiase, enz.),
 • een bacteriële infectie (Salmonella, Shigella, enz.)
 • of een virale infectie (virale hepatitis, meningitis).

Er zijn talrijke oorzaken: de diagnose berust onder meer op de precieze omstandigheden van de reis (plaats, breedtegraad, levenswijze, voedsel en drank, is de zone endemisch voor deze of gene parasiet of virus) en de omstandigheden van optreden van de koorts (begin, hoelang na de reis, andere tekenen).

Koorts bij senioren

Koorts bij bejaarden kan ernstig zijn omdat bejaarden vanzelf reeds zwakker zijn. Als de diagnose te laat wordt gesteld, kan dat fatale gevolgen hebben.

Waakzaamheid is geboden temeer daar andere symptomen van de onderliggende ziekte kunnen ontbreken (zoals tekenen van peritonitis) of moeilijk kunnen worden aangetoond (zoals nekstijfheid ten gevolge van meningitis bij een bejaarde die stijf staat van de artrose van de hals).

Men mag niet wachten tot de toestand ernstig wordt (gemarbreerde huid, ademhalingsproblemen, bewustzijnsstoornissen) om een arts te raadplegen. Vaak wordt trouwens een behandeling met antibiotica ingesteld vooraleer de juiste diagnose gesteld is, bij vermoeden van een bacterieel of viraal probleem (risico van surinfectie van de longen bij griep bijvoorbeeld).

De frequentste oorzaken van koorts bij bejaarden zijn:

 • luchtweginfecties,
 • urineweginfecties,
 • huidinfecties
 • en intra-abdominale infecties (sigmoiditis, appendicitis).

Bij bejaarden vindt men soms meerdere niet-infectieuze oorzaken van koorts (en de koorts kan het enige teken zijn):

 • ziekte van Horton (ontstekingsziekte),
 • myocardinfarct,
 • flebitis,
 • bloed- of nierkanker.

Waakzaamheid is dus geboden. De diagnose is soms moeilijk te stellen, soms zijn er weinig andere tekenen (en de toestand kan snel verergeren). Net zoals bij zuigelingen moet de koorts worden behandeld (koortswerende middelen, bij voorkeur paracetamol, fysische middelen om de lichaamstemperatuur te verlagen) gezien de kans op uitdroging of deshydratatie (ook voldoende vocht toedienen).

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/08/2014 - 10h21 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2014 - 13h19
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Koorts: zelden ernstig, vaak verontrustend Gepubliceerd op 21/06/2017 - 15h37

Koorts is een zeer banaal symptoom en het frequentste symptoom bij infectieziekten. Koorts betekent echter niet steeds dat er een infectie is. Koorts, een frequent motief tot raadpleging bij een arts, is een abnormale stijging van de lichaamstemperat...

Malaria doodt elke 30 seconden een kind Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Op de eerste Wereldmalariadag op 25 april vroegen de Verenigde Naties wereldwijde aandacht voor malaria. In Afrika sterft er volgens Unicef elke dertig seconden een kind. Nochtans kan malaria met een eenvoudig muskietennet en enkele geneesmiddelen be...

Bescherm u tegen reisziekten! Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h28

Als u deze zomer met vakantie gaat naar een verre bestemming, dan is het nu de hoogste tijd om u te beschermen tegen ziekten die u zou kunnen oplopen. Een raadpleging bij uw huisarts of een bezoekje aan een reiskliniek zou waarschijnlijk zeer nuttig...

Meer artikels